Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Surówka z pora i kukurydzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Surówka z pora to smaczny dodatek do dania z mięsem. Bajecznie łatwa, tania i szybka do przygotowania

Surówka z pora i kukurydzy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Surówka z pora i kukurydzy

 

  • 1 por
  • 1/2 szklanki groszku konserwowego
  • 1/2 szklanki kukurydzy z puszki
  • 1 jabłko
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

 

Sposób przygotowania:

Surówka z pora i kukurydzy
Pora oczyścić, pokroić w kostkę, zalać wrzącą wodą, odłożyć na kilka minut. Następnie osączyć na sicie, włożyć do miski. Ogórki pokroić w kostkę, połączyć z porą. Wsypać osączone z zalewy kukurydzę i groszek, dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Majonez wymieszać z jogurtem, połączyć z surówką, doprawić do smaku, wymieszać.
Surówka z pora i kukurydzy
Pora pokroić w kostkę sparzyć wrzącą wodą
Surówka z pora i kukurydzy
Włożyć do miski dodać osączoną kukurydzę i groszek
Surówka z pora i kukurydzy
Następnie dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszać