Surówka z pory

Surówki « poprzedni | następny »
montajka - Przepis na: Surówka z pory offline

Szef Kuchni
Przepisy: 49
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Surówka z pory
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 4

Surówka ta jest idealnym dodatkiem do obiadu lecz ja ją czasem zjadam bez niczego bo jest łagodna w smaku.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Surówka z pory - SKŁADNIKI:

  • 1 duża pora
  • 1 duże jabłko
  • 2-3 łyżek creme fraiche (to jst b. gęsta kwaśna śmietanka o zawartości tłuszczu 30%)
  • sól

Surówka z pory - PRZYGOTOWANIE:

Te najbardziej zielone czubki pory można odciąć. Do surówki użyć tych jaśniejszych. Porę przeciąć wzdłuż do korzenia jednak nie przecinając go. Ułatwia to mycie poszczególnych liści pod bierzącą wodą. Porę więc myjemy, następnie osuszamy, kładzemy na desce i kroimy bardzo cieńko w poprzeg aż do korzenia, poczym go odcinamy i wyrzucamy. Pociętą porę włorzyć do miski i posolić. Wymieszać. Jabłko obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce odużych oczkać i dodać do pory. Wymieszać. Dodać creme fraiche i ponownie wymieszać.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Surówka z pory (strona 1 z 1)  
Henia

Henia
offline

2010-02-28 13:03
Przecietny przepis!
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka
offline

2010-02-28 13:43
Henia napisał(a):

Przecietny przepis!
Tak może i przeciętny ale przynajmniej nieoklepany.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-02-28 21:29
Lubie takie szybkie i proste salatki.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2010-03-15 21:46
Moim zdaniem 1 jabłko do jednego pora to za mało. A i nie trzeba dawać tak tłustej aż 30% śmietany, wystarczy 12% kwaśna. Można dorzucić jeszcze gotowane jajko.
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka
offline

2010-03-16 07:08
zewa napisał(a):

Moim zdaniem 1 jabłko do jednego pora to za mało. A i nie trzeba dawać tak tłustej aż 30% śmietany, wystarczy 12% kwaśna. Można dorzucić jeszcze gotowane jajko.Moim zdaniem 1 jabłko do jednego pora to za mało. A i nie trzeba dawać tak tłustej aż 30% śmietany, wystarczy 12% kwaśna. Można dorzucić jeszcze gotowane jajko.
Oczywiście jak pani woli mało tłustą śmietanę to już pani sprawa. Tłusta śmietana łagodzi a dokładnie creme fraiche łagodzi ostrość pory!!! Dlatego jedno jabłko mi wystarczy! A z gotowanym jajkiem to już dla mnie bez jabłka i raczej na chleb! Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Surówki
Obiadowa pekinka z rzodkiewką i majonezem Carpaccio z buraczków Biało zielona surówka
Surówka z pekinki oliwek i koperku Pekińska z kukurydzą i pomidorem Szybka surówka obiadowa
Surówka z białej kapusty Czosnkowa surówka z białej rzodkwi i marchewki Surówka z jabłek i cebuli
Surówka do obiadu wg mojej mamy Selerowa surówka z czerwoną papryką Surówka porowa z papryką

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Cały naród suszy jabłka Konkurs - Cały naród suszy jabłka

    Zapraszamy do konkursu! Pokażcie, jak kreatywnie wykorzystać suszone jabłka w przepisach kulinarnych. Do wygrania nowoczesne suszarki do owoców i grzybów oraz komplety gadżetów od firmy MPM.

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy suszysz jabłka?

 
 Czy suszysz jabłka?

głosuj
 

Ostatnio komentowane