Surówka z pory

Surówki « poprzedni | następny »
montajka

Szef Kuchni
Przepisy: 49
zdjęcia: 1 z 1
Surówka z pory
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 4

Surówka ta jest idealnym dodatkiem do obiadu lecz ja ją czasem zjadam bez niczego bo jest łagodna w smaku.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Surówka z pory - SKŁADNIKI:

  • 1 duża pora
  • 1 duże jabłko
  • 2-3 łyżek creme fraiche (to jst b. gęsta kwaśna śmietanka o zawartości tłuszczu 30%)
  • sól

Surówka z pory - PRZYGOTOWANIE:

Te najbardziej zielone czubki pory można odciąć. Do surówki użyć tych jaśniejszych. Porę przeciąć wzdłuż do korzenia jednak nie przecinając go. Ułatwia to mycie poszczególnych liści pod bierzącą wodą. Porę więc myjemy, następnie osuszamy, kładzemy na desce i kroimy bardzo cieńko w poprzeg aż do korzenia, poczym go odcinamy i wyrzucamy. Pociętą porę włorzyć do miski i posolić. Wymieszać. Jabłko obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce odużych oczkać i dodać do pory. Wymieszać. Dodać creme fraiche i ponownie wymieszać.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Surówka z pory (strona 1 z 1)  
Henia

Henia

2010-02-28 13:03
Przecietny przepis!
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka

2010-02-28 13:43
Henia napisał(a):

Przecietny przepis!
Tak może i przeciętny ale przynajmniej nieoklepany.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2010-02-28 21:29
Lubie takie szybkie i proste salatki.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2010-03-15 21:46
Moim zdaniem 1 jabłko do jednego pora to za mało. A i nie trzeba dawać tak tłustej aż 30% śmietany, wystarczy 12% kwaśna. Można dorzucić jeszcze gotowane jajko.
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka

2010-03-16 07:08
zewa napisał(a):

Moim zdaniem 1 jabłko do jednego pora to za mało. A i nie trzeba dawać tak tłustej aż 30% śmietany, wystarczy 12% kwaśna. Można dorzucić jeszcze gotowane jajko.Moim zdaniem 1 jabłko do jednego pora to za mało. A i nie trzeba dawać tak tłustej aż 30% śmietany, wystarczy 12% kwaśna. Można dorzucić jeszcze gotowane jajko.
Oczywiście jak pani woli mało tłustą śmietanę to już pani sprawa. Tłusta śmietana łagodzi a dokładnie creme fraiche łagodzi ostrość pory!!! Dlatego jedno jabłko mi wystarczy! A z gotowanym jajkiem to już dla mnie bez jabłka i raczej na chleb! Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Surówki
Surówka obiadowa z korniszonami II Surówka z kiszonej kapusty Surówka z kiszonym ogórkiem
Domowa surówka z porem Surówka z pora z ziarnami Kapusta pekińska z papryką i przyprawą curry
Mizeria z sosem koperkowym Pomidorowa surówka z czosnkiem i oliwkami Surówka z sałaty lodowej do obiadu
Surówka z kapustą Surówka z białej kapusty z musztardowcem Surówka marchewkowo chrzanowa

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane