Surówka z pory

Surówki « poprzedni | następny »
montajka

Szef Kuchni
Przepisy: 49
zdjęcia: 1 z 1
Surówka z pory
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 4

Surówka ta jest idealnym dodatkiem do obiadu lecz ja ją czasem zjadam bez niczego bo jest łagodna w smaku.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Surówka z pory - SKŁADNIKI:

  • 1 duża pora
  • 1 duże jabłko
  • 2-3 łyżek creme fraiche (to jst b. gęsta kwaśna śmietanka o zawartości tłuszczu 30%)
  • sól

Surówka z pory - PRZYGOTOWANIE:

Te najbardziej zielone czubki pory można odciąć. Do surówki użyć tych jaśniejszych. Porę przeciąć wzdłuż do korzenia jednak nie przecinając go. Ułatwia to mycie poszczególnych liści pod bierzącą wodą. Porę więc myjemy, następnie osuszamy, kładzemy na desce i kroimy bardzo cieńko w poprzeg aż do korzenia, poczym go odcinamy i wyrzucamy. Pociętą porę włorzyć do miski i posolić. Wymieszać. Jabłko obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce odużych oczkać i dodać do pory. Wymieszać. Dodać creme fraiche i ponownie wymieszać.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Surówka z pory (strona 1 z 1)  
Henia

Henia

2010-02-28 13:03
Przecietny przepis!
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka

2010-02-28 13:43
Henia napisał(a):

Przecietny przepis!
Tak może i przeciętny ale przynajmniej nieoklepany.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2010-02-28 21:29
Lubie takie szybkie i proste salatki.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2010-03-15 21:46
Moim zdaniem 1 jabłko do jednego pora to za mało. A i nie trzeba dawać tak tłustej aż 30% śmietany, wystarczy 12% kwaśna. Można dorzucić jeszcze gotowane jajko.
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka

2010-03-16 07:08
zewa napisał(a):

Moim zdaniem 1 jabłko do jednego pora to za mało. A i nie trzeba dawać tak tłustej aż 30% śmietany, wystarczy 12% kwaśna. Można dorzucić jeszcze gotowane jajko.Moim zdaniem 1 jabłko do jednego pora to za mało. A i nie trzeba dawać tak tłustej aż 30% śmietany, wystarczy 12% kwaśna. Można dorzucić jeszcze gotowane jajko.
Oczywiście jak pani woli mało tłustą śmietanę to już pani sprawa. Tłusta śmietana łagodzi a dokładnie creme fraiche łagodzi ostrość pory!!! Dlatego jedno jabłko mi wystarczy! A z gotowanym jajkiem to już dla mnie bez jabłka i raczej na chleb! Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Surówki
Szybka surówka z kapusty i rzodkiewki Pekińska obiadowa Expresowa surówka z cykorii
Surówka z kapusty włoskiej Kapusta pekińska z cykorią Surówka z kapusty pekińskiej z siemieniem lnianym
Surówka z rzodkiewki i kalarepki Surówka z groszkiem i porą Surówka z selera i marchewką
Surówka z białą kapustą Obiadowa surówka z kiszonym ogórkiem Surówka z pekińskiej z ogórkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane