Surówka z pory

Surówki « poprzedni | następny »
montajka

Szef Kuchni
Przepisy: 49
zdjęcia: 1 z 1
Surówka z pory
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 4

Surówka ta jest idealnym dodatkiem do obiadu lecz ja ją czasem zjadam bez niczego bo jest łagodna w smaku.


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

Surówka z pory - SKŁADNIKI:

  • 1 duża pora
  • 1 duże jabłko
  • 2-3 łyżek creme fraiche (to jst b. gęsta kwaśna śmietanka o zawartości tłuszczu 30%)
  • sól

Surówka z pory - PRZYGOTOWANIE:

Te najbardziej zielone czubki pory można odciąć. Do surówki użyć tych jaśniejszych. Porę przeciąć wzdłuż do korzenia jednak nie przecinając go. Ułatwia to mycie poszczególnych liści pod bierzącą wodą. Porę więc myjemy, następnie osuszamy, kładzemy na desce i kroimy bardzo cieńko w poprzeg aż do korzenia, poczym go odcinamy i wyrzucamy. Pociętą porę włorzyć do miski i posolić. Wymieszać. Jabłko obrać ze skórki, następnie zetrzeć na tarce odużych oczkać i dodać do pory. Wymieszać. Dodać creme fraiche i ponownie wymieszać.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Surówka z pory (strona 1 z 1)  
Henia

Henia

2010-02-28 13:03
Przecietny przepis!
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka

2010-02-28 13:43
Henia napisał(a):

Przecietny przepis!
Tak może i przeciętny ale przynajmniej nieoklepany.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna

2010-02-28 21:29
Lubie takie szybkie i proste salatki.
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa

2010-03-15 21:46
Moim zdaniem 1 jabłko do jednego pora to za mało. A i nie trzeba dawać tak tłustej aż 30% śmietany, wystarczy 12% kwaśna. Można dorzucić jeszcze gotowane jajko.
Skomentuj
Oceń:
0
montajka

montajka

2010-03-16 07:08
zewa napisał(a):

Moim zdaniem 1 jabłko do jednego pora to za mało. A i nie trzeba dawać tak tłustej aż 30% śmietany, wystarczy 12% kwaśna. Można dorzucić jeszcze gotowane jajko.Moim zdaniem 1 jabłko do jednego pora to za mało. A i nie trzeba dawać tak tłustej aż 30% śmietany, wystarczy 12% kwaśna. Można dorzucić jeszcze gotowane jajko.
Oczywiście jak pani woli mało tłustą śmietanę to już pani sprawa. Tłusta śmietana łagodzi a dokładnie creme fraiche łagodzi ostrość pory!!! Dlatego jedno jabłko mi wystarczy! A z gotowanym jajkiem to już dla mnie bez jabłka i raczej na chleb! Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Surówki
Wiosenna surówka Surówka z czerwonej kapusty i dodatkami Surówka z białej kapusty
Surówka z białej kapusty Surówka z czerwonej kapusty i marchewki Surówka z ogórków, papryki oraz natki pietruszki
Zielona surówka z sosem Surówka z kapusty pekińskiej Surówka z czerwonej kapusty a`la Igraszki
Surówka z kiszonej kapusty Surówka z kapusty kiszonej Surówka z kapusty pekińskiej z gruszką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Wygraj kartę o wartości 200zł! Wygraj kartę o wartości 200zł!

    Czy znasz produkty Hortex, które zawierają
paprykę? Wymień przynajmniej trzy i napisz: jakie
 jest Twoje ulubione danie z papryką? Uzasadnij
swoją odpowiedź. Do wygrania 5 kart DUKA o wartości 200 zł każda. Konkurs trwa od 18.03. do 31.03. Zapraszamy!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

1 2
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane