madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Surówka z rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Krucha kapusta z słodyczą marchewki, przełamana ostrością rzodkiewek, oraz dodatkiem bomby witaminowej w natce pietruszki i szczypiorku.

Surówka z rzodkiewką

Składniki:

Surówka z rzodkiewką

 

  • 1/2 główki białej kapusty
  • 2 pęczki rzodkiewek
  • 1 marchew
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 szczypta kwasku cytrynowego

Sposób przygotowania:

Surówka z rzodkiewką

ETAP 1:

Surówka z rzodkiewką
Solimy poszatkowaną kapustę aby zmiękła.

W pierwszej kolejności szatkujemy drobno kapustę i posypujemy solą aby zmiękła.

ETAP 2:

Surówka z rzodkiewką
Do kapusty dodajemy rozdrobnione warzywa.

Obieramy marchew i razem z rzodkiewkami ścieramy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy . Mieszamy z posoloną kapustą.

ETAP 3:

Surówka z rzodkiewką
Mieszamy olej z wodą , cukrem i kwaskiem cytrynowym

W szklance mieszamy olej z wodą, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Mieszamy z warzywami . Doprawiamy pieprzem i pozostawiamy na pół godzinki aby naszła.