allice

allice

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Surówka z selera i orzechów włoskich

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka i bardzo smaczna surówka dla wielbicieli selera

Surówka z selera i orzechów włoskich

Składniki:

Surówka z selera i orzechów włoskich

 

  • 1 średni korzeń selera,
  • 1 duże jabłko,
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich posiekanych,
  • 1-2 łyżki siekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżka miodu płynnego,
  • 4 łyżki jogurtu lub śmietany,
  • sok z cytryny i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z selera i orzechów włoskich
Seler umyc i obrac. Jabłko obrac, przekroic na pół i wydrążyc gniazdo nasienne. Seler i jabłko zetrzec na tarce o grubych oczkach. Skropic sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Jogurt lub śmietanę wymieszac z miodem. Otrzymanym sosem polac selera z jabłkiem, dosypac siekane orzechy włoskie, natkę pietruszki oraz dodac soli do smaku. Dobrze wymieszac i odstawic na 10 minut. Następnie podawac.