Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Surówka z selera, marchewki i kukurydzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Surówka z selera konserwowego z kukurydzą i marchewką jest bardzo smaczna i szybka do przygotowania.

Surówka z selera, marchewki i kukurydzy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Surówka z selera, marchewki i kukurydzy

 

  • 10 dag selera marynowanego
  • 10 dag kukurydzy konserwowej
  • 1 marchewka
  • 1/2 cebuli
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezy light
  • pieprz
  • sól
  • szczypiorek siekany

 

Sposób przygotowania:

Surówka z selera, marchewki i kukurydzy
Kukurydzę i seler osączyć z zalewy. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Cebulę bardzo drobno posiekać. Obrane jabłko bez gniazd nasiennych zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny. Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski, połączyć z majonezem, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Przełożyć do salaterki, posypać posiekanym szczypiorkiem, podawać. 
Surówka z selera, marchewki i kukurydzy
Kukurydzę i seler osączyć z zalewy włożyć do miski
Surówka z selera, marchewki i kukurydzy
Dodać posiekaną cebulę i startą na tarce marchewkę
Surówka z selera, marchewki i kukurydzy
Połączyć z tartym jabłkiem wymieszanym z sokiem cytrynowym i majonezem
Surówka z selera, marchewki i kukurydzy
Doprawić do smaku solą i pieprzem dokładnie wymieszać