Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Surówka z selera z gruszką i orzechami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

przeważnie dodaję jabłko do surówek, ale tym razem postanowiłam spróbować jak będzie smakowała gruszka z selerem...

Surówka z selera z gruszką i orzechami

Składniki:

Surówka z selera z gruszką i orzechami

 

  • 1 seler korzeniowy średniej wielkości
  • 1-2 gruszki (oczywiście Konferencje, moje ulubione)
  • 1 cytryna
  • 2-3 garści łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • ew. odrobina cukru do smaku

Sposób przygotowania:

Surówka z selera z gruszką i orzechami
Cytrynę szorujemy, sparzamy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok.Orzechy prażymy przez 2-3 min. na suchej patelni. Selera oczyszczamy , ścieramy ma dużych oczkach tarki jarzynowej, od razu skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne a miąższ ścieramy tak jak selera i dodajemy do niego. Dodajemy skórkę, połowę orzechów, doprawiamy oliwą i olejem orzechowym. Nie dodawałam cukru bo gruszki były dojrzałe i słodkie, ale to już kwestia smaku. Przed podaniem posypałam surówkę resztą orzechów, było pysznie :-)

Tagi:

seler