Mona31

Mona31

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Surówka z selera z orzechami włoskimi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W sezonie orzechowym polecam bardzo smakowitą surówkę do obiadu :)

Surówka z selera z orzechami włoskimi

Składniki:

Surówka z selera z orzechami włoskimi

 

  • duży seler
  • duże jabłko kwaskowate
  • sok z cytryny
  • pół szklanki majonezu lub śmietany kremowej 18% (jak kto woli)
  • po łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku
  • szczypta soli i cukru
  • 6 posiekanych drobno orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Surówka z selera z orzechami włoskimi
1. Na tarce zetrzeć seler - skropić od razu sokiem z cytryny. 2. Zetrzeć jabłko - również skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniało 3. Wymieszać razem, dodać posiekane orzechy a następnie śmietanę (lub majonez), doprawić solą i cukrem do smaku. 4. Podawać posypując po wierzchu zieleniną.