Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Surówka ze szpinaku i kalarepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Surówka ze szpinaku i kalarepy nadaje się na danie w porze kolacji, np. do grzanek.

Surówka ze szpinaku i kalarepy

Składniki:

Surówka ze szpinaku i kalarepy

 

  • 4 porcje:
  • 10 dag szpinaku
  • 2 kalarepy
  • 1 cytryna
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 10 dag sera
  • 6 jajek
  • 1 kubek kefiru
  • 2 łyżki stołowe majonezu
  • 1 łyżka stołowa koniaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 pęczek kopru
  • 2 łyżki stołowe siekanej rzeżuchy
  • 2 łyżki stołowe szczypiorku
  • imbir
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Surówka ze szpinaku i kalarepy
Szpinak pokroić i skropić sokiem z cytryny. Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce, rzodkiewkę pokroić w talarki popieprzyć i posolić. 2 jajka ugotować na twardo, po ostudzeniu posiekać, wymieszać z resztą soku z cytryny, majonezem i kefirem. Czosnek rozgnieść, dodać szczyptę soli, pieprzu, imbiru, dolać parę kropel koniaku i posiekaną zieleniną. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, surówkę ozdobić połówkami pozostałych jajek ugotowanych na twardo.