pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sushi maki z łososiem, papryką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sushi maki z łososiem, papryką i awokado z domowym tezu

Sushi maki z łososiem, papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sushi maki z łososiem, papryką

 

  • ryż do sushi 380g
  • awokado 1/2
  • papryka czerwona ½
  • łosoś filet 20 dag
  • wasabi do smaku
  • glon nori 5
  • Tezu:
  • ocet spirytusowy 25 ml
  • woda 75 ml
  • cukier 4 łyżki
  • sól 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Sushi maki z łososiem, papryką
Odmierzam pożądaną ilość ryżu krótkoziarnistego. Kilkukrotnie płuczemy i moczymy. Do momentu, aż ryż przestanie farbować wodę na mleczny kolor. Opłukany ryż przekładam do garnka. Zalewam wodą przefiltrowaną. Ilość wody powinna być taka, aby poziom wody był ponad 1-2 cm nad poziomem ryżu. Na dużym ogniu zagotowujemy. Następnie przykrywamy i ogień zmniejszamy na najmniejszy. Gotujemy nie odchylając pokrywki około 20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy zaprawę do ryżu – tezu. Odmierzamy 25 ml octu spirytusowego. Dodajemy sól oraz cukier. Na małym ogniu podgrzewamy, aby składniki się rozpuściły. Studzimy. Ugotowany ryż przekładamy do miski i również studzimy. Polewamy tezu. Mieszamy i przykrywamy ściereczką. Czekamy kilka minut, aby ryż wchłonął również zalewę. Łososia kroimy w paski. Podobnie paprykę czerwoną oraz awokado. Glon nori układamy matową stroną do góry. Układamy ryż na ¾ powierzchni glona. Przez środek smarujemy pasek wasabi i układamy składniki: łososia, paprykę oraz awokado. Zwijamy uciskając składniki. Uformowane roladki kroimy na 4 lub 6 kawałków. Sushi podajemy z sosem sojowym. Smacznego.
Sushi maki z łososiem, papryką
Wypłukany ryż gotuję do miękkości
Sushi maki z łososiem, papryką
Ze składników odmierzam zalewę do ryżu tzw. tezu
Sushi maki z łososiem, papryką
SKładniki, które będą dodatkami do sushi kroję w paski
Sushi maki z łososiem, papryką
Glony zwijam w ruloniki i kroję na kawałki