Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Sushi po polsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Świetny pomysł na przystawkę lub imprezę!

Sushi po polsku Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sushi po polsku

 

  • SKŁADNIKI:

 

  • ( 4 porcje )

 

  • NALEŚNIKI:
  • mąka - 1 szklanka
  • mleko - 220 ml
  • jajko - 2 szt
  • olej - 3 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • sól - szczypta

 

  • FARSZ:

 

  • ryż ( basmati ) - 150 g

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sushi po polsku
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy. Smażymy duże naleśniki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Ryż gotujemy w osolonej wodzie ( do całkowitej miękkości , a nawet lekkiego rozgotowania ). Papryki oczyszczamy , kroimy w słupki. Bazylię myjemy. SUSHI ROLADKI NALEŚNIKOWE 27x CAŁOŚĆ: Naleśnika smarujemy po całości ryżem. Przez środek układamy papryki i liście bazylii. Delikatnie posypujemy odrobiną soli i pieprzu. Przykrywamy drugim naleśnikiem i powtarzamy czynność. Delikatnie! zwijamy w roladkę ( dociskając ) i odstawiamy na chwilę. W tym czasie robimy to samo z pozostałymi naleśnikami. Ostrym nożem kroimy roladki i nadziewamy na długą wykałaczkę. Podajemy z sosem sałatkowym paprykowo - ziołowym Prymat , przyrządzonym na bazie jogurtu naturalnego. Smacznego!
Sushi po polsku
Sushi po polsku czyli roladki naleśnikowe z ryżem i warzywami
Sushi po polsku
Sushi po polsku czyli roladki naleśnikowe z ryżem i warzywami
Sushi po polsku
Sushi po polsku czyli roladki naleśnikowe z ryżem i warzywami