lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sushi z ogórkiem zielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Uwielbiam sushi , niekoniecznie z surową rybą , robię je na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Na dzisiaj przygotowałam z ogórkiem zielonym .

Sushi z ogórkiem zielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sushi z ogórkiem zielonym

 

  • ryż do sushi -krótko ziarnisty, klejący się 1 szklanka
  • ogórek świeży 2 szt.
  • ocet ryżowy 4 łyżki
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • matę bambusową do rolowania
  • ostry nóż
  • norii - prasowane algi 6 sztuk.
  • wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku szczypta
  • pałeczki

 

  • Sos do ryżu:
  • ocet ryżowy 4 łyżki
  • 1 łyżka cukru
  • łyżeczka soli

 

Sposób przygotowania:

Sushi z ogórkiem zielonym
Ryż wypłukałam pod bieżącą wodą , robiłam tak pięć razy , aż woda stała się przejrzysta. Gotowałam ryż na małym ogniu . Trzeba cały czas najlepiej stać przy garnku , żeby ryż co jakiś czas mieszać wtedy nie przywrze do spodu garnka .Ryż ugotowałam przełożyłam do miski i zostawiłam do ostygnięcia . Zalewa: Do garnka wlałam ocet ryżowy , wsypałam cukier i sól podgrzewałam do rozpuszczenia . Tak przygotowaną zalewą zalałam ostudzony ryż , wymieszałam i zostawiłam do ostygnięcia .Przygotowanie sushi: Przygotowujemy matę bambusową , która przykrywamy przezroczystą folią spożywczą- w celu aby nam mata się nie zabrudziła . Algi arkusze będą nam potrzebne 6 szt. Kładziemy na arkuszryż zaczynając od środka, na środku ryżu robimy rowek smarujemy pastą wasabi – jak wiecie jest bardzo ostra – więc ostrożnie z nią . Ogórka wydrążamy i kroimy w paski , kładziemy w rowek posmarowany wasabi . Łapiemy brzeg norii wraz z matą bambusową i formujemy ”wałeczek „ więcej brzegi norii skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Pokroiłam je na 1.5 cm im mniejsze tym lepiej duo ust wchodziPodajemy z sosem sojowym .
Sushi z ogórkiem zielonym
Przygotowujemy matę bambusową , która przykrywamy przezroczystą folią spożywczą- w celu aby nam mata się nie zabrudziła . Algi arkusze będą nam potrzebne 6 szt. Kładziemy na arkusz ryż zaczynając od środka
Sushi z ogórkiem zielonym
Na środku ryżu robimy rowek smarujemy pastą wasabi – jak wiecie jest bardzo ostra – więc ostrożnie z nią .
Sushi z ogórkiem zielonym
Ogórka wydrążamy i kroimy w paski , kładziemy w rowek posmarowany wasabi .
Sushi z ogórkiem zielonym
Łapiemy brzeg norii wraz z matą bambusową i formujemy ”wałeczek „ więcej brzegi norii skrapiamy wodą żeby się z kleiło . Pokroiłam je na 1.5 cm im mniejsze tym lepiej duo ust wchodzi Podajemy z sosem sojowym .

Tagi:

ryż sosy ogórki