pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem i czerwoną papryką

Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem

 

  • ryż do sushi 300g
  • paluszki krabowe 100g
  • czerwona papryka ½
  • ogórek 2/3
  • majonez 2 łyżki
  • wasabi 1 łyżeczka
  • nori 4
  • Zaprawa do ryżu
  • ocet ryżowy 80 ml
  • cukier 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem
Do robienia sushi używamy specjalnego krótko ziarnistego ryżu japońskiego. Płuczemy go w wodzie, aby pozbyć się skrobi. Gdy ryż nie będzie już farbował wody przekładamy go do garnka. Zalewamy przefiltrowaną lub mineralną wodą. Ilość wody powinna być taka, aby zakryła ryż na wysokość ponad 1 cm. Wodę z ryżem najpierw zagotowujemy na dużym ogniu. Następnie ogień zmniejszamy na minimalny i pod przykryciem gotujemy około 20 minut. Przygotowany ryż przekładamy do miski i ostudzamy. Zabieramy się za zalewę. Ocet mieszamy z cukrem i solą. Możemy lekko podgrzać, aby składniki się szybciej rozpuściły. Zalewę również studzimy. Następnie polewamy nią ryż. Mieszamy i odstawiamy, aż ryż wchłonie płyny. Tak przygotowany ryż układamy na matowej stronie nori. Na 2/3 jego powierzchni. Majonez mieszamy z wasabi. Tak przygotowaną pastą smarujemy pasek na ryżu. Następnie układamy pokrojoną w paski czerwoną paprykę, ogórka bez gniazd nasiennych oraz paluszki krabowe przekrojone po połowie. Następnie glon zwijamy uciskając, aby roladki się nam nie rozwalały. Kroimy na 4 lub 6 części. Podajemy z sosem sojowym. Smacznego.
Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem
Przepłukany ryż gotujemy do miękkości
Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem
W garnuszku łączymy ocet, sól oraz cukier i przygotowujemy zaprawę
Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem
Zaprawiny ryż smarujemy na glonie nori
Sushi z paluszkiem krabowym, ogórkiem
Następnie układamy pokrojone w paski składniki

Tagi:

ryż ogórki