Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Sushi z papryką i łososiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Domowe sushi wcale nie jest takie trudne do zrobienia jak się początkowo może wydawać, a wspólne "rolowanie" może być fajną zabawą.

Sushi z papryką i łososiem

Składniki:

Sushi z papryką i łososiem

 

Sposób przygotowania:

Sushi z papryką i łososiem

ETAP 1:

Sushi z papryką i łososiem
Ryż do sushi po ugotowaniu mieszamy z sosem do ryżu

Ryż do sushi dokładnie płuczemy wodą, a następnie gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszoną na opakowaniu. Ugotowany i nieco ostudzony ryż mieszamy z sosem do ryżu w proporcjach podanych na opakowaniu.

ETAP 2:

Sushi z papryką i łososiem
Listek nori z ryżem do sushi i czarnym sezamem

Na bambusowej macie układamy listek nori, chropowatą stroną do góry. Układamy ryż i dokładnie rozsmarowujemy. Najwygodniej robić to dłonią, dobrze mieć w pogotowiu miseczkę z chłodną wodą do moczenia ręki, żeby ryż się tak nie kleił.
Na listku nori powinna być równomierna, w miarę cienka warstwa ryżu, zostawiamy sobie trochę wolnego miejsca przy górnym i dolnym brzegu.
Ryż posypujemy czarnym sezamem.

ETAP 3:

Sushi z papryką i łososiem
Wędzony łosoś a na nim papryka i awokado

Paprykę kroimy w paseczki, awokado, po obraniu, również.
Na ryżu kładziemy kawałki łososia i układamy też paprykę i awokado.
Górny brzeg listka nori smarujemy niewielką ilością pasty wasabi- pamiętając, że jest bardzo ostra.

ETAP 4:

Sushi z papryką i łososiem
Rulon zawinięty za pomocą maty bambusowej

Za pomocą maty bambusowej zawijamy ciasny rulon.

ETAP 5:

Sushi z papryką i łososiem
Rolkę kroimy ostrym nożem na plastry

Rulon kroimy za pomocą dużego, bardzo ostrego noża na równe części.
Powstałe sushi układamy na talerzu i podajemy z sosem sojowym.
Każdy kawałek, tuż przed zjedzeniem maczamy w sosie (niewielkiej ilości) i zjadamy. Pomiędzy kawałkami sushi przegryzamy marynowany imbir.