Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

"Sushi" ze śledziem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mimo wątpliwości okazało się, że śledzia da się zawinąć w rolki, a rezultat eksperymentu zadowolił uczestników eksperymentu

"Sushi" ze śledziem

Składniki:

"Sushi" ze śledziem

 

  • 2 torebki białego ryżu długoziarnistego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka cukru
  • 4 arkusze alg do sushi
  • 4 połówki śledzia matiasa
  • gotowana marchew w całości
  • papryka czerwona
  • kilka piórek szczypioru
  • łyżka gęstego sera z wiaderka
  • dodatkowo:
  • imbir marynowany
  • wasabi
  • dobrej jakości sos sojowy

 

Sposób przygotowania:

"Sushi" ze śledziem
Saszetki z ryżem wrzuciłam do nieosolonego wrzątku, gotowałam tyle ile przewidziano na opakowaniu. Odcedzony ryż jeszcze gorący zalałam octem podgrzanym z cukrem. Wymieszałam dokładnie, a następnie odstawiłam do wystygnięcia. Kiedy ryż stygł pokroiłam warzywa w słupki o szerokości centymetra. Śledzie, które były wcześniej w oleju, osuszyłam, a każdą połówkę przekroiłam wzdłuż ponieważ całe płaty nie zmieściłyby się w rolce. Na małej macie bambusowej ułożyłam arkusz alg matową stroną do góry. Rozsmarowywałam ryż cienką warstwą zostawiając wolny margines przy końcu. W miejscu gdzie miały być ułożone warzywa zrobiłam ścieżkę z sera. Na tym ułożyłam słupki warzyw i połówkę śledzia. Zwijałam rolki pomagając sobie matą. Obcięłam to co wystawało poza rolkę. A całość kroiłam na plastry (8-12 z każdej rolki). W oddzielnych naczynkach podałam pastę wasabi, odsączony imbir oraz sos sojowy.