Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Susz na Wigilijny stół wg Elfi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tradycyjny wigilijny susz - kompot z suszonych owoców

Susz na Wigilijny stół wg Elfi Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Susz na Wigilijny stół wg Elfi

 

  • suszonych owoców - u mnie mix: jabłka świeże ( ale mogą być suszone), śliwki, morele, gruszki, żurawina
  • kilka goździków
  • szczypta cynamonu
  • ok 4-5 łyżek cukru
  • ok 1,5l wody

 

Sposób przygotowania:

Susz na Wigilijny stół wg Elfi
Pokrojone lub całe owoce wrzucam do garnka i zalewam wodą. Zaczynam gotować. Doprowadzam do wrzenia. Następnie dorzucam goździki, cynamon i cukier wg upodobań - czasem dodaje mniej niż te 4 łyżki cukru. Po prostu w trakcie gotowania smakuję i ewentualnie dosładzam. Całość gotuję na małym ogniu jakieś pół godziny. Susz jest dobry gdy owoce pięknie napęcznieją i całość zacznie pachnie. Gdy podczas gotowania zbyt dużo wody mi odparuje wtedy po prostu dolewam więcej. Na drugi dzień również najczęściej dolewam troszkę wrzątku bo przez noc susz robi się bardzo intensywny w smaku :)
Susz na Wigilijny stół wg Elfi
owoce zalewam wodą i gotuję razem z przyprawami i cukrem