Suszenie grzybów

Pyza - Porady kulinarne: Suszenie grzybów

Złoty Ekspert
Artykuły: 74
zdjęcia: 1 z 3
Suszenie grzybów
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Suszenie grzybów to dobry sposób na zachowanie smaku i aromatu grzybów. Zobacz jak suszyć grzyby.


Sezon grzybowy trwa i pora pomyśleć o zapasach grzybowego suszu na zimę...

Do suszenia nadają się przede wszystkim borowiki, podgrzybki, kozaki, ale też wiele innych gatunków. Mało które grzyby mogą się równać aromatem z suszonymi prawdziwkami, ale do wielu potraw można wykorzystać inne rodzaje np. susz z lejkowców dętych ponoć nie ma sobie równych w farszu do pierogów, z dodatkiem kapusty kwaszonej.

Suszymy grzyby zbierane w suche, najlepiej słoneczne dni - nie są wtedy nasiąknięte wodą tak jak po deszczu. Muszą być świeże, jędrne i zdrowe! Oczyszczamy je starannie ze wszystkich paprochów, omiatamy z piasku -przyda się np.duży pędzelek, czysta ściereczka albo miękka, sucha szczoteczka - przycinamy ogonki sprawdzając ponownie czy nie ma "lokatorów". Absolutnie nie myjemy!

Można suszyć rozłożone luźno na jakiejś kratce czy sitach w przewiewnym miejscu, nanizane na nitkę lub drucik nad kuchnią, piecem lub na wolnym powietrzu, rozrzucone na wyłożonej papierem blasze w uchylonym[!] piekarniku, w suszarce elektrycznej [te zdobywają coraz wiekszą popularność]. Małe grzyby możemy suszyć w całości, większe kapelusze całe lub pokrojone na plastry. Ogonki też, ale nie są tak efektowne no i bywają dość twarde.

Najważniejsza jest przewiewność i temperatura. Grzyby muszą być rozłożone w pojedynczej warstwie, niezbyt ciasno aby powietrze dokładnie je owiewało. Dobrze jest odwracać je kilkakrotnie podczas całego procesu aby nie poprzywierały do podłoża. Temperatura [w piekarniku] nie może przekraczać 50st.C , szczególnie na początku, dopiero gdy podeschną można ją zwiększyć o 10max.20st. Dobrze ususzony grzyb jest jak wiór - elastyczny a po mocniejszym naciśnięciu łatwo się łamie [nie kruszy]. Suszone ogonki i grzyby mniej aromatyczne można przeznaczyć na proszek grzybowy, doskonały do sosów i jako przyprawa do np.zup.

Ususzone już grzyby należy rozetrzeć dokładnie w moździerzu a najlepiej zmielić w maszynce lub młynku, przechowywać w szczelnie zakręconym słoiczku. Sposób ten można zastosować np. do kurek a nawet kani. Susz grzybowy możemy przechowywać nawet kilkanaście miesięcy w szczelnych, najlepiej zakręcanych dokładnie [grzyby bardzo szybko wchłaniają wilgoć i zapachy, poza tym lubią je mole!] słojach lub pojemnikach, w ciemnym i niezbyt ciepłym miejscu.

W źle przechowywanym suszu lubią legnąć się mole. Można temu zapobiec wkładając do każdego słoja czy pojemnika kilka liści laurowych. Przed dodaniem suszonych grzybów do potraw możemy je opłukać [przed suszeniem nie były myte], namoczyć i ugotować. Moczymy w wodzie, ja zalewam wrzątkiem i przykrywam na pół godziny. Wody oczywiście nie wylewamy, przyda się do np.barszczu.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Suszenie grzybów  
Bahus

Bahus

2009-07-12 00:04
Mam małą wątpliwość co do kozaków...moim zdaniem nie nadają się do suszenia. A artykuł super...piątka
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2009-07-12 11:28
Zapewniam Cię, że suszą się doskonale, oczywiście te dość młode i jędrne. Suszyłam koźlarze babki, grabowe, pomarańczowożółte...Nie są tak aromatyczne jak borowiki, ale świetnie nadają się do zmielenia na grzybowy proszek.
Skomentuj
Oceń:
0
Przepisy DORCI

Przepisy DORCI

2013-10-06 13:11
Świetny artykuł ;) Zgadzam się i potwierdzam-koźlarze też dobrze się suszą! Można też nawleczone na nitki grzybki suszyć przywiązane przy kaloryferach- ekologicznie i na teraz ;)
Skomentuj
Oceń:
0
Pyza

Pyza

2013-10-11 18:13
nadają się doskonale - może nie są tak bardzo aromatyczne jak borowiki, ale dają radę - suszę je jak jest dużo a potem wykorzystuję do różnych dań z powodzeniem.
Skomentuj
Oceń:
0

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane