Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Suszona szynka ze sproszkowanymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Samodzielne przygotowanie wędlinki na kanapki sprawia mi dużą frajdę. Suszona szyneczka nie wymaga dużo pracy, za to jej smak mile łechce nasze podniebienia.

Suszona szynka ze sproszkowanymi pomidorami

Składniki:

Suszona szynka ze sproszkowanymi pomidorami

 

Sposób przygotowania:

Suszona szynka ze sproszkowanymi pomidorami

Etap 1

Suszona szynka ze sproszkowanymi pomidorami
Wszystkie przyprawy przesypane do miseczki.

Wszystkie przyprawy łącznie z cukrem przesypać do miseczki (liść laurowy pokruszyć) i dokładnie wymieszać.

Etap 2

Suszona szynka ze sproszkowanymi pomidorami
Szynka pozbawiona błonek i zbędnego tłuszczu.

Szynkę oczyścić z błonek i zbędnego tłuszczu, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Etap 3

Suszona szynka ze sproszkowanymi pomidorami
Szynka wieprzowa natarta przygotowaną mieszanką przypraw.

Umieścić ją w foliowym woreczku, dobrze natrzeć przygotowaną mieszanką przypraw. Mięso owinąć folią i odłożyć do lodówki na 4-5 dni. Co ok. 12 godzin szynkę odwrócić odlewając wytwarzający się płyn.

Etap 4

Suszona szynka ze sproszkowanymi pomidorami
Zamarynowana i osuszona szynka przełożona do czystej pończochy.

Po tym czasie szynkę bardzo starannie osuszyć papierowym ręcznikiem, przełożyć do czystej pończochy i powiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu.

Etap 5

Suszona szynka ze sproszkowanymi pomidorami

Szynkę suszyć ok. 10 dni. Gotową szyneczkę włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin, następnie kroić w bardzo cieniutkie plasterki.


Tagi:

mięsa szynka