bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Suszone polędwiczki wieprzowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 17

W łatwy i szybki sposób możemy uzyskać dojrzewającą wędlinę bez żadnych konserwantów. Polędwiczki są smaczne i aromatyczne, polecam.

Suszone polędwiczki wieprzowe

Składniki:

Suszone polędwiczki wieprzowe

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 łyżki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 pończochy

Sposób przygotowania:

Suszone polędwiczki wieprzowe
Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, wszystkie suche składniki łączymy ze sobą, nacieramy polędwiczki.

Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, nacieramy polędwiczki, przekładamy do naczynia lub miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 5 dni.

Polędwiczki przekładamy do pończochy, wieszamy w ciepłym przewiewnym miejscu i pozostawiamy na 6-7 dni. Wyjmujemy i wstawiamy do lodówki, kroimy mocno schłodzone.