MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Suszone pomidory

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe suszone pomidory - znakomity dodatek do wielu potraw.

Suszone pomidory Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Suszone pomidory

 

Sposób przygotowania:

Suszone pomidory
Do suszenia wybieramy pomidory z gatunku podłużnych o zwartym miąższu i małej iości soku. Pomidory myjemy, osuszamy i przekrajamy na połówki lub ćwiartki jeśli są dosyć duże. Gniazdo nasienne możemy pozostawić, jeśli nie jest zbyt duże. Pomidory rozkładamy ciasno na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je delikatnie solą dzięki czemu będą lepiej się trzymały. Wkładamy do piekarnika i suszymy przy otwartych drzwiczkach w niezbyt wysokiej temperaturze tak, aby tylko się wysuszały, a nie piekły. Każdy piekarnik działa inaczej, więc trzeba samemu znaleźć odpowiednią temperaturę sprawdzając czy pomidory się nie przypalają i wyjmując te które są już ususzone. Gotowy pomidor będzie suchy, ale elastyczny. U mnie suszenie trwa 2 razy po 6 godzin. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Można je też zamrozić.
Suszone pomidory
Wybieramy gatunki podużne o zwartym miąższu
Suszone pomidory
Pomidory myjemy i przekrjamy na połówki lub ćwiartki
Suszone pomidory
Wykładamy pomidory na blachę i oprószamy lekko solą
Suszone pomidory
Suszymy pomidory przy otwartych drzwiczkach piekarnika