madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 389]

Książka Kucharska: Domowe przetwory z warzyw

Suszone pomidory w oliwie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pochodzące z Włoch, najlepsze właśnie własnej produkcji, nadają aromat sałatkom i mięsom, ale świetnie smakują na chlebku posmarowanym masłem

Suszone pomidory w oliwie

Składniki:

Suszone pomidory w oliwie

Sposób przygotowania:

Suszone pomidory w oliwie

Pomidory myjemy i przekrawamy wzdłuż, najlepsze są podłużne bo maja mniej pestek. Pozbywamy się pestek. Układamy na blasze wyłożonej papierem skórką do dołu. Posypujemy solą i suszymy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni z włączonym termoobiegiem od 2-5 godzin w zależności od rodzaju pomidorów.Ususzone pomidory układamy ciasno w wyparzonych słoiczkach dodajemy zioła i zalewamy gorącym olejem zmieszanym z oliwą z oliwek w skali 1:1 ale nie wrzącym aby pomidory z ziołami się nie spaliły. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem.