zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Książka Kucharska: Niezła babka, czyli wielkanocne baby!

Świąteczna babka bakaliowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pyszna babka z bakaliami idealna na świąteczny stół do kawy lub herbaty, ale z powodzeniem taką babkę można zrobić nie tylko na święta.

Świąteczna babka bakaliowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczna babka bakaliowa

 

  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść suszonych moreli ( bez konserwantów )
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść suszonej żurawiny
  • 1 garść chipsów bananowych
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 1/2 szk cukru
  • 4 jajka ( M )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szk mąki tortowej
  • 250 g margaryny do pieczenia
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna babka bakaliowa
Przygotuj bakalie : chipsy bananowe pokrusz na mniejsze kawałki, orzechy posiekaj a resztę składników razem z rozdrobnionymi przełóż do talerza. Miękką margarynę utrzyj z cukrem a potem wbijaj po jednym jajku i ciągle miksuj mikserem aż wszystko się połączy. Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj. Na koniec wsyp bakalie i wymieszaj łyżką lub łopatką. Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz babkę przez 50-55 minut. Upieczoną babkę wyjmij z formy, rozsuń papier, przestudź babkę i posyp cukrem pudrem.
Świąteczna babka bakaliowa
Etap 1 Najpierw utrzyj margarynę z cukrem i wsyp mąkę
Świąteczna babka bakaliowa
Etap 2 Potem dodaj wszsytkie bakalie i wymieszaj
Świąteczna babka bakaliowa
Etap 3 Ciasto przełóż do przygotwanej foremki
Świąteczna babka bakaliowa
Etap 4 Bbakę upiecz wystudź i posyp cukrem