jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Świąteczna granola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Granola to śniadaniowy przysmak składający się z płatków, rodzynek, orzechów, miodu . Całość zapieczona jest na złoto i stanowi chrupiący dodatek do mleka, czy jogurtu!

Świąteczna granola Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Świąteczna granola

Składniki:

Sposób przygotowania:

Świąteczna granola

ETAP 1

Świąteczna granola
Suche składniki granoli łączymy ze sobą

Płatki owsiane przekładamy do miski. Dodajemy do nich grubo posiekane orzechy włoskie, sezam oraz słonecznik. Następnie dodajemy przyprawę do piernika oraz cynamon. Tak przygotowane suche składniki mieszamy

ETAP 2

Świąteczna granola
Następnie dodajemy płynne składniki

Po wymieszaniu dodajemy do całości olej oraz miód.

ETAP 3

Świąteczna granola
na przygotowaną blaszkę wykładamy granolę

Mieszamy całość i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

ETAP 4

Świąteczna granola
Wiórki kokosowe dodajemy pod koniec pieczenia

Całość pieczemy w 180°C około 20 minut. W trakcie pieczenia granole co jakiś czas mieszamy.
Na ok 7 minut przed końcem dodajemy do niej wiórki kokosowe.

ETAP 5

Świąteczna granola
Po wyjęciu z piekarnika dodajemy żurawinę

Gotowy przysmak wyjmujemy z piekarnika, dodajemy suszoną żurawinę i studzimy.