kaja

kaja

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 162]

Swiąteczna jarzynowa rodem z kresów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kresowa wersja naszej sałatki jarzynowej, doskonała na wigilię i bardzo smaczna

Swiąteczna jarzynowa rodem z kresów

Składniki:

Swiąteczna jarzynowa rodem z kresów

 

  • 2 buraki ugotowane
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • 6 ziemniaków
  • 4 jajka gotowane
  • puszka fasoli
  • 1 ogórek kiszony duży lub 2 małe
  • majonez
  • jogurt naturalny
  • pół łyżeczki octu
  • pół łyżeczki musztardy sarepskiej
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Swiąteczna jarzynowa rodem z kresów
Buraki najlepiej ugotować wczesniej, oczyszczone, w wodzie z dodatkiem łyżki octu..około 2 godziny. Warzywa umyć z nadmiaru ziemi, marchew, pietruszkę i seler oczyścić, seler jeśli duży pokroić na trzy plastry. Gotować w nieosolonej wodzie uważając, żeby nie rozgotować. W osobnym garnku gotojemy nieobrane ziemniaki. Buraki obieramy, kroimy w kosteczkę, podobnie jak inne warzywa. Kostka nie może być za drobna, gdyż sałatka będzie wyglądała nieestetycznie. Ogórek obieramy z grubej skóry, jajka ze skorupek i również szatkujemy. Dodajemy do pokrojonych warzyw. Fasolę odsączamy z puszki i mieszamy z sałatką. W kubeczku mieszamy jogurt z majonezem- proporcje wg upodobań, dodajemy łyżkę octu,sól, pieprz. Wlewamy do sałatki i ostrożnie mieszamy. Sosu nie powinno być za dużo, gdyż sałatka będzie wyglądała jak rozmazany budyń. Podajemy w salaterce, schłodzoną min. 3 godz i posypaną natką z pietruszki. W wersji kresowej, niewegetariańskiej dodaje się do niej pokrojoną w paski wołowinę z rosołu. Tą sałatkę o wiele bardziej niż tradycyjną uwielbiają moje dzieci.