jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Świąteczna kutia

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Po raz pierwszy wykonałam kutie i jestem bardzo mile zaskoczona:). Smakuje pysznie. Oczywiście sami możemy regulować ilość maku, czy bakalii. Wszystko zależy od naszych i domowników gustu.

Świąteczna kutia Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Świąteczna kutia

SKŁADNIKI:

  • 350 gram pszenicy, suchej, oczyszczonej
  • 300 gram zmielonego 2 x maku,
  • 400 gram bakalii ( u mnie morele, orzechy, figi, śliwka kalifornijska, rodzynki, żurawina),
  • 8 dag masła,
  • 3-4 łyżki miodu,

Sposób przygotowania:

Świąteczna kutia

ETAP 1

Świąteczna kutia
Namoczona pszenice zalewamy nową woda i gotujemy

Pszenice namaczamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy z wody, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Może to trwać nawet godzinę.

ETAP 2

Świąteczna kutia
Ugotowaną, miękką pszenicę dokładnie odsączamy

Gotową przelewamy zimną wodą, dokładnie odsączamy i studzimy.

ETAP 3

Świąteczna kutia
Przygotowujemy ulubione bakalie

Między czasie jak pszenica się gotuje przygotowujemy bakalie. Grubsze takie jak figi, morele, czy orzechy kroimy na mniejsze części.

ETAP 4

Świąteczna kutia
Do maku dodajemy bakalie

W garnku rozpuszczamy mało. Do rozpuszczonego dodajemy mak, bakalie oraz miód. Całość podgrzewamy.

ETAP 5

Świąteczna kutia
Pszenice łączymy z bakaliowym makiem

Do ciepłego maku dodajemy pszenicę. Kutie mieszamy, ewentualnie doprawiając do smaku miodem.
Gotową studzimy. Podajemy udekorowaną skórką z mandarynki lub pomarańczy.


Tagi:

kutia ciasta