Minioczka

Minioczka

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Świąteczna moczka na Wigilijnym stole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moczkę w mojej rodzinie przygotowuje się co roku na święta. W ten sposób cały rok wszyscy domownicy z utęsknieniem czekają na te spotkanie ze słodyczą jaką daje nam śląska moczka.

Świąteczna moczka na Wigilijnym stole

Składniki:

Świąteczna moczka na Wigilijnym stole

Składniki do jednego garnka

  • Składniki:
  • 0,5 kg piernika (świątecznego, tego prawdziwego)
  • 1,5 l kompotu truskawkowego
  • 0,75 l kompotu z winogron
  • 1 l kompotu z agrestu
  • bakalie (daktyle, figi, morele, orzechy, rodzynki)
  • kakao
  • masło
  • cukier

Sposób przygotowania:

Świąteczna moczka na Wigilijnym stole
Sposób przygotowania:

Piernik pokroić na parę kostek, wsadzić do garnka, doprowadzić do rozpuszczenia przez rozmoczenie go z niewielką ilością wody.

Następnie kompoty wlewamy do garnka ale bez owoców. Kompoty mieszamy z piernikiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie wszystkie bakalie kroimy w kostkę, albo według uznania. Wsypujemy do garnka, mieszamy. Dopiero teraz dodajemy owoce z kompotów (truskawki, winogrona i agrest).

Na patelni rozgrzewamy kostkę masła. Dodajemy do niego cukier i kakao. Taką "zasmażkę" wlewamy do moczki cały czas mieszając. Jeżeli jest za mało słodka to powtarzamy czynność z masłem cukrem i kakao. Odstawiamy na godzinkę do zimnego.

Życzę wszystkim smacznego!