justyna748

justyna748

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Świąteczna pieczeń

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie, które posmakuje dla każdego

Świąteczna pieczeń

Składniki:

Świąteczna pieczeń

 

  • 1,2 kg szynki wieprzowej
  • 380 ml piwa
  • 2 łyżki miodu
  • 100 gram słoniny
  • 6 goździków
  • pieprz
  • papryka w proszku
  • przyprawa uniwersalna
  • sos Tabasco

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna pieczeń
Mięso naszpikować słupkami słoniny. Następnie przygotować marynatę: rozpuścić przyprawy w 1 szklance wrzącej wody, później dodać jeszcze pół szklanki zimnej wody, aby schłodzić. Kolejno połączyć z piwem, miodem, goździkami i z sosem Tabasco. Mięso włożyć do przygotowanej marynaty i pozostawić w lodówce na 12 godzin. Po upływie odpowiedniego czasu, mięso natarte marynata włożyć do foliowego rękawa i piec ok. godziny w temp. 180 stopni Celsjusza. Podawać na zimno z sosem chrzanowym. Smacznego!