Strona główna Świąteczna pieczeń z łopatki

Świąteczna pieczeń z łopatki

kaja - autor przepisu Świąteczna pieczeń z łopatki offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 162
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Świąteczna pieczeń z łopatki
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Przepyszna soczysta pieczeń z łopatki wieprzowej...chrupiąca góra, pieczeń geniusz!!!


trudność: łatwe
czas:

Świąteczna pieczeń z łopatki - SKŁADNIKI:

  • 1.5 kg łopatki ze skórką na górze
  • Marynata:
  • 4 łyżki musztardy dijon
  • 4 łyżki ketchupu
  • 6 łyżek oleju
  • pół łyżki octu winnego
  • pół kieliszka wódki
  • czubrica czerwona, pół łyżeczki lub mieszanka papryk, ostrej i słodkiej
  • tymianek pęczek
  • rozmaryn, kilka gałązek
  • sól, pieprz
  • pół cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 5 nieobranych, przekrojonych na pół ząbków czosnku
  • Poza tym:
  • 6 łyżek oleju
  • kilka łyżek bulionu na dno naczynia
  • 3 łyżki żurawiny ze słoiczka

Świąteczna pieczeń z łopatki - PRZYGOTOWANIE:

Łopatka ze skórą i słoninką to genialny wynalazek, nie wysycha, nie kurczy się, nie zmienia koloru. Jeśli nie mamy takiej łopatki, należy kupić 30 dkg słoniny i ułożyć na zamarynowanej łopatce, polewając ją marynata. Krok 1: Myjemy mięso i nacinamy skórkę w kratkę, związujemy w ładną pieczeń nicią. Krok 2: mieszamy składniki marynaty na gęsta masę, wkładamy mięso i marynujemy obracając co jakiś czas lub polewając na około 6h. Najlepiej całą noc-:) Krok 3: Odlewamy marynatę, nie myjąc mięsa. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy olej, krótko przesmażamy mięso na sporym ogniu. Podnosimy łopatkę, wlewamy bulion i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 160 st piekarnika (zakryte folią lub pokrywką) na około 1.2h. Oczywiści skórką do góry- tłuszcz będzie spływał po pieczeni i spowoduje, że mięso będzie soczyste i nie trzeba go często podlewać. Podlewałam tylko raz, tym co z pieczeni wypłynęło plus odrobina marynaty-:)) Krok 4: Po tym czasie mięso odkrywamy, skórkę smarujemy żurawiną i dopiekamy około 20 min do zbrązowienia Wyszło genialne, mięciutkie, choć nie dla odchudzających się-:))) Ale w Święta wszystkie grzechy odpuszczone-:))



Komentarze do Świąteczna pieczeń z łopatki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Wielkanocne jajka faszerowane Domowy karczek - idealna domowa wędlina Wielkanocne babeczki
Mazurek Wielkanocny Ponczowa baba wielkanocna Babka Wilekanocna De Lux
Malutkie babeczki Biała z wiśniami , kolorowym pieprzem i rozmarynem Filet nadziewany jajkiem, boczkiem i serem
Jajka faszerowane schabem i roszponką Mazurek z lemon curd Wielkanocna chrzanowa z jajkiem i pieczoną gęsiną
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane