Strona główna Świąteczna pieczeń z łopatki

Świąteczna pieczeń z łopatki

kaja - Przepis na: Świąteczna pieczeń z łopatki offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 162
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Świąteczna pieczeń z łopatki
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Przepyszna soczysta pieczeń z łopatki wieprzowej...chrupiąca góra, pieczeń geniusz!!!


trudność: łatwe
czas:

Świąteczna pieczeń z łopatki - SKŁADNIKI:

  • 1.5 kg łopatki ze skórką na górze
  • Marynata:
  • 4 łyżki musztardy dijon
  • 4 łyżki ketchupu
  • 6 łyżek oleju
  • pół łyżki octu winnego
  • pół kieliszka wódki
  • czubrica czerwona, pół łyżeczki lub mieszanka papryk, ostrej i słodkiej
  • tymianek pęczek
  • rozmaryn, kilka gałązek
  • sól, pieprz
  • pół cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 5 nieobranych, przekrojonych na pół ząbków czosnku
  • Poza tym:
  • 6 łyżek oleju
  • kilka łyżek bulionu na dno naczynia

Świąteczna pieczeń z łopatki - PRZYGOTOWANIE:

Łopatka ze skórą i słoninką to genialny wynalazek, nie wysycha, nie kurczy się, nie zmienia koloru. Jeśli nie mamy takiej łopatki, należy kupić 30 dkg słoniny i ułożyć na zamarynowanej łopatce, polewając ją marynata. Krok 1: Myjemy mięso i nacinamy skórkę w kratkę, związujemy w ładną pieczeń nicią. Krok 2: mieszamy składniki marynaty na gęsta masę, wkładamy mięso i marynujemy obracając co jakiś czas lub polewając na około 6h. Najlepiej całą noc-:) Krok 3: Odlewamy marynatę, nie myjąc mięsa. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy olej, krótko przesmażamy mięso na sporym ogniu. Podnosimy łopatkę, wlewamy bulion i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 160 st piekarnika (zakryte folią lub pokrywką) na około 1.2h. Oczywiści skórką do góry- tłuszcz będzie spływał po pieczeni i spowoduje, że mięso będzie soczyste i nie trzeba go często podlewać. Podlewałam tylko raz, tym co z pieczeni wypłynęło plus odrobina marynaty-:)) Krok 4: Po tym czasie mięso odkrywamy, skórkę smarujemy żurawiną i dopiekamy około 20 min do zbrązowienia Wyszło genialne, mięciutkie, choć nie dla odchudzających się-:))) Ale w Święta wszystkie grzechy odpuszczone-:))


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczna pieczeń z łopatki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Wilgotny piernik powidłowy Pierś z kaczki w sosie figowo-śliwkowym Świąteczne pierniczki choinkowe
 Kruche serduszka z witrażem  Rolada Yule Log  Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym
Rosół z gwiazdkami i skórką cytrynową Czekoladowe serduszka z orzechami Bigos z pulpetami
Ciasteczka z suszoną żurawiną Kruche rożki waniliowe Śledzie po kaszubsku

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane