Strona główna Świąteczna pieczeń z łopatki

Świąteczna pieczeń z łopatki

kaja

Mistrz Kuchni
Przepisy: 162
zdjęcia: 1 z 1
Świąteczna pieczeń z łopatki
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Przepyszna soczysta pieczeń z łopatki wieprzowej...chrupiąca góra, pieczeń geniusz!!!


trudność: łatwe
czas:

Świąteczna pieczeń z łopatki - SKŁADNIKI:

  • 1.5 kg łopatki ze skórką na górze
  • Marynata:
  • 4 łyżki musztardy dijon
  • 4 łyżki ketchupu
  • 6 łyżek oleju
  • pół łyżki octu winnego
  • pół kieliszka wódki
  • czubrica czerwona, pół łyżeczki lub mieszanka papryk, ostrej i słodkiej
  • tymianek pęczek
  • rozmaryn, kilka gałązek
  • sól, pieprz
  • pół cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 5 nieobranych, przekrojonych na pół ząbków czosnku
  • Poza tym:
  • 6 łyżek oleju
  • kilka łyżek bulionu na dno naczynia

Świąteczna pieczeń z łopatki - PRZYGOTOWANIE:

Łopatka ze skórą i słoninką to genialny wynalazek, nie wysycha, nie kurczy się, nie zmienia koloru. Jeśli nie mamy takiej łopatki, należy kupić 30 dkg słoniny i ułożyć na zamarynowanej łopatce, polewając ją marynata. Krok 1: Myjemy mięso i nacinamy skórkę w kratkę, związujemy w ładną pieczeń nicią. Krok 2: mieszamy składniki marynaty na gęsta masę, wkładamy mięso i marynujemy obracając co jakiś czas lub polewając na około 6h. Najlepiej całą noc-:) Krok 3: Odlewamy marynatę, nie myjąc mięsa. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy olej, krótko przesmażamy mięso na sporym ogniu. Podnosimy łopatkę, wlewamy bulion i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 160 st piekarnika (zakryte folią lub pokrywką) na około 1.2h. Oczywiści skórką do góry- tłuszcz będzie spływał po pieczeni i spowoduje, że mięso będzie soczyste i nie trzeba go często podlewać. Podlewałam tylko raz, tym co z pieczeni wypłynęło plus odrobina marynaty-:)) Krok 4: Po tym czasie mięso odkrywamy, skórkę smarujemy żurawiną i dopiekamy około 20 min do zbrązowienia Wyszło genialne, mięciutkie, choć nie dla odchudzających się-:))) Ale w Święta wszystkie grzechy odpuszczone-:))


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczna pieczeń z łopatki  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Świąteczne
Idealny sernik z rosą Brownie w jajkach Mazurek Wielkanocny  o smaku migdałowym
Drożdżowa gwiazda z makiem Jajka z awokado i rzeżuchą Makowa babka z zajączkiem
Ciasteczka  jajeczka Gruszkowe babeczki Lekki torcik kawowo-serowy
Babka bez tłuszczu z czekoladowymi jajkami Klopsiki w sosie chrzanowym Szynka pieczona w rękawie

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Wiosenne przebudzenie Konkurs - Wiosenne przebudzenie

    Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny. Wygraj atrakcyjne nagrody. Nagrodą główna jest telefon: Nokia Lumia 530 Dual SIM!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 
 Twoje ulubione słodkości wielkanocne to:

 

Ostatnio komentowane