p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Świąteczna pieczona karkówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Świąteczna pieczona karkówka lub schab

Świąteczna pieczona karkówka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczna pieczona karkówka

 

  • ok. 2 kg karkówki wieprzowej lub schab bez kości
  • smaku: sól, mieszanka ziół i przypraw Dary Natury, czerwona papryka, majeranek w ilości wg uznania
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna pieczona karkówka
Umyte i osuszone mięso dokładnie natrzeć solą, czerwoną papryką i majerankiem, na koniec posypać z każdej strony mieszanką ziół i przypraw Dary Natury. Skropić olejem i włożyć na noc do lodówki.
Mięso ułożyć na blaszce do pieczenia mięsa, tłuściejszą warstwą do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C - po 30 min. obrócić mięso w blaszce za pomocą szpikulca, podlać gorącą wodą, ok. 1/2- 3/4 szkl. - piec dalej ok. 30 minut, jeszcze 2 razy obrócić mięso co 15 min. Po wyjęciu z piekarnika odstawić mięso bez przykrycia do wystudzenia. Mięso tak upieczone doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło.
Świąteczna pieczona karkówka
posypać z każdej strony mieszanką ziół i przypraw
Świąteczna pieczona karkówka
Wstawić mięso do piekarnika nagrzanego do 200 st.C
Świąteczna pieczona karkówka
mięso tak upieczone można pokroić w cienkie plastry
Świąteczna pieczona karkówka
Plaster mięsa można podać z mieszanką sałaty i pomidorami