Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Świąteczna pychotka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczne ciasto z bakaliami przekładane masą budyniową.

Świąteczna pychotka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczna pychotka

 

  • Ciasto:
  • 35 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg margaryny (1 opakowanie)
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka smietany 18%
  • Dodatkowo:
  • 8 białek
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • bakalie: orzechy, rodzynki, kokos
  • Masa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 op cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżki mąki krupczetki
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczej
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Świąteczna pychotka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Ciasto smarujemy połową powideł śliwkowych i posypujemy bakaliami. Z 4 białek ubijamy sztywną pianę. Dodajemy 1/2 szkl cukru oraz 1 łyżkę mąki ziemniacznej, ubijamy. Pianę równomiernie rozprowadzamy na cieście z bakaliami. Pieczemy około 30-35 minut w temp. 170 stopni. Czynność powtarzamy i tak samo przygotowujemy drugi placek. Upieczone placki odstawiamy do przestudzenia. Gotujemy budyń. Z mleka odlewamy 1/2 szkl, resztę gotujemy. W 1/2 szkl mleka mieszamy cukier waniliowy oraz mąki. Wlewamy do gotującego się mleka, mieszamy, gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy zimny budyń, ucieramy. Na końcu dodajemy spirytus oraz sok z cytryny. Utartą masą przekładamy upieczone placki. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy kokosem.
Świąteczna pychotka
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie równe części.
Świąteczna pychotka
Jedną część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Ciasto smarujemy połową powideł śliwkowych i posypujemy bakaliami.
Świąteczna pychotka
Pianę równomiernie rozprowadzamy na cieście z bakaliami. Pieczemy około 30-35 minut w temp. 170 stopni. Czynność powtarzamy i tak samo przygotowujemy drugi placek. Upieczone placki odstawiamy do przestudzenia.
Świąteczna pychotka
Utartą masą przekładamy upieczone placki. Wierzch polewamy polewą czekoladową i posypujemy kokosem.

Tagi:

bakalie ciasto