jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Świąteczna sałatka śledziowo buraczana

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Apetyczna sałatka, świetne połączenie śledzi i pieczonych buraków.

Świąteczna sałatka śledziowo buraczana

Składniki:

Świąteczna sałatka śledziowo buraczana

 

  • 4 buraczki pieczone w piekarniku
  • 4 śledzie typu matjas w oleju z cebulką
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 4 łyżki majonezu dekoracyjnego
  • majonez dekoracyjny do dekoracji
  • 4 gałązki koperku
  • sól do smaku
  • pieprz biały zmielony do smaku
  • 1 jajo ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka miodu

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna sałatka śledziowo buraczana
Mieszamy majonez z chrzanem i 1 łyżeczką miodu. Upieczone buraki obieramy z łupin, kroimy je w plasterki. Odsączamy ryby i cebulę z oleju na sicie. Cebulę kroimy drobniutko. Z plasterków buraków wycinamy 12 małych gwiazdek, ze śledzi 8 gwiazdek do dekoracji. Pozostałe buraczki i śledzie siekamy drobno i wsypujemy do miski. Dodajemy posiekana cebulę i większą część sosu chrzanowego, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na talerzu kładziemy obręcz. Nakładamy warstwę sałatki lekko upychając po czym wysuwamy z obręczy. Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami. Dekorujemy je jajkiem, resztą sosu chrzanowego. Z majonezu dekoracyjnego za pomocą szprycy robimy gwiazdki, wycięte wcześniej gwiazdki układamy na sałatce i brzegu talerza. Dekorujemy porcje koperkiem.