Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 177]

Świąteczna szynka w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Plasterki szynki nadziane sałatką jarzynową ułożone na kształt choinki na półmisku zalane galaretką. Pięknie wygląda na świątecznym stole i smakuje wyśmienicie.

Świąteczna szynka w galarecie

Składniki:

Świąteczna szynka w galarecie

 

  • 12 prostokątnych plasterków szynki konserwowej
  • 12 kopiatych łyżek gotowej sałatki jarzynowej
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • odrobina konserwowej papryki do dekoracji
  • 1 op. gotowego bulionu z żelatyną (na 1 l wody)

Sposób przygotowania:

Świąteczna szynka w galarecie
Na każdy plasterek szynki nałożyć po 1 łyżce sałatki jarzynowej. Następnie zwinąć w ruloniki. Ułożyć ruloniki na półmisku tworząc kształt choinki.

Z ugotowanego białka z jajka można dekoracyjnie wyciąć małą foremką gwiazdeczkę i ułożyć na szczycie choinki.

Ruloniki z szynką posypujemy kukurydzą, ozdabiamy pociętą papryką konserwową.

Zalewamy całość tężejącą galaretką przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

Wkładamy na kilka godzin do lodówki.