Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Świąteczna szynka z sosem żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomarańcza w połączeniu z korzennymi przyprawami, nadały szynce świątecznego charakteru. Do takiej szynki idealnie pasuje czerwony sos żurawinowy.

Świąteczna szynka z sosem żurawinowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczna szynka z sosem żurawinowym

 

 

Sposób przygotowania:

Świąteczna szynka z sosem żurawinowym
Po dokładnym wymyciu pomarańczy ścieramy z niej skórkę, a następnie wyciskamy sok. Skórkę i sok mieszamy z solą, pieprzem, cynamonem, miodem i goździkami. Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie szynkę i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Następnie szynkę, razem z marynatą, przekładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej godzinę. Wymytą żurawinę przekładamy do rondelka, mieszamy z cukrem, zalewamy wodą wymieszaną z wiśniówką. Całość gotujemy na niedużym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gotujemy do momentu aż owoce zaczną pękać. Sos będzie dość rzadki, ale będzie gęstniał w miarę stygnięcia.
Świąteczna szynka z sosem żurawinowym
Z pomarańczy miodu i przypraw robimy marynatę którą nacieramy szynkę
Świąteczna szynka z sosem żurawinowym
Szynkę razem z marynatą umieszczamy w rękawie do pieczenia
Świąteczna szynka z sosem żurawinowym
Szynkę pieczemy w 180 stopniach przez godzinę
Świąteczna szynka z sosem żurawinowym
Z żurawiny wody wiśniówki i cukru robimy sos