WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Świąteczna wiewiórka z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste i szybkie ciasto wiewiórka z orzechami i jabłkami przekładane lekkim kremem. O lekkim aromacie piernika, idealne na Święta.

Świąteczna wiewiórka z kremem

Składniki:

Świąteczna wiewiórka z kremem

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 spore jabłka
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Krem

  • 400 ml mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 0,5 szkl cukru

Sposób przygotowania:

Świąteczna wiewiórka z kremem

Ciasto 1

Świąteczna wiewiórka z kremem
Dokładnie ucieramy jajka z dodatkiem cukru.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka.

Ciasto 2

Świąteczna wiewiórka z kremem
Do masy jajecznej dodajemy przesiane suche składniki.

Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. Delikatnie mieszamy.

Ciasto 3

Świąteczna wiewiórka z kremem
Na koniec dodajemy starte jabłka i pokruszone orzechy.

Następnie do ciasta dolewamy olej, dodajemy obrane i starte na jarzynowej tarce jabłka oraz lekko rozkruszone orzechy. Mieszamy i przelewamy na blaszkę o wymiarach ok 20x20.

Pieczenie

Świąteczna wiewiórka z kremem
Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Pieczemy w 180 stopniach ok 50 minut do suchego patyczka. Po dokładnym ostudzeniu przecinamy. Śmietanę ubijamy z cukrem i dodajemy stopniowo mascarpone. Przekładamy tym kremem ciasto.