Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Świąteczne ciasto orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto idealne na świąteczny stól, ale nie tylko

Świąteczne ciasto orzechowe

Składniki:

Świąteczne ciasto orzechowe

 

  • Biszkopt kakaowy:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyzek maki
  • 2 łyzki kakao
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Biszkopt orzechowy:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyzki bułki tartej
  • 1 łyzka mąki
  • Pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • Budyń karmelowy
  • Pół litra mleka
  • Kostka masła
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • Powidła mirabelkowe (aby ciasto nie było mdłe)
  • Pół szklanki zmielonych orzechów

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne ciasto orzechowe
Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodac żółtka. Jeszcze przez chwilę ubijac. Dodać przesitowana mąkę z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym (180 st C) piekarniku ok. 20 minut. Biszkopt orzechowy: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodac żółtka. Jeszcze przez chwilę ubijac. Dodać mąkę, bułkę tartą i orzechy. Delikatnie wymieszać. Piec w nagrzanym (180 st C) piekarniku ok. 20-25 minut. Masa: Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Masło ucierać ok. 15 minut, dodać cukier puder. Jeszcze przez chwilę ucierać po czym dodać zimny budyń i nadal miksować. Do całkowitego połaczenia się masy. Przełozenie ciasta: biszkopt kakaowy+ powidła mirabelkowe+ ½ masy+ biszkopt orzechowy+ ½ masy + mielone orzechy