szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Świąteczne cupcakes

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Świąteczne cupcakes czyli babeczki z zielonymi choinkami. Pomysł na zdobienie zaczerpnięty ze strony internetowej.

Świąteczne cupcakes Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne cupcakes

 

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 125 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • cukrowe gwiazdki
  • zielony lukier w tubce
  • lukier maślany

Sposób przygotowania:

Świąteczne cupcakes
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miękkie masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do powstałego kremu dodajemy mleko i jajka i dalej miksujemy. Ciągle miksując wsypujemy stopniowo przygotowaną mąkę. Papilotki wypełniamy do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut.Wystudzone babeczki smarujemy lukrem maślanym. Lukier przygotowałam z mojego przepisu https://gotujmy.pl/lukier-maslany,przepisy,171962.html. Na to wyciskamy małymi łezkami zielony lukier, kilka warstw na sobie, tworząc małą choinkę. Na jej czubek kładziemy cukrową gwiazdkę.
Świąteczne cupcakes
Zaczynamy od zmiksowania miękkiego masła z cukrem
Świąteczne cupcakes
Dodajemy resztę składników a na końcu mąke
Świąteczne cupcakes
Całość dokładnie miksujemy i wypełniamy papilotki
Świąteczne cupcakes
Ostudzone babeczki dekorujemy zielonym lukrem tworząc choinkę