SUPERPRZEPIS

Świąteczne gwiazdki

  • 1
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Świąteczne gwiazdki Więcej zdjęć (3)

Ciasteczka smakują super, dlatego warto pokusić się o ich wykonanie. Do ich wykończenia można użyć także innych kolorów galaretki- im kolorowiej, tym ciekawiej!

Składniki:

Świąteczne gwiazdki

CIASTO:

  • 0,5 kg mąki,
  • 250 gram masła,
  • 180 gram cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • skórka starta z jednej pomarańczy

CZEKOLADOWA MASA

GALARETKA

  • ¾ galaretki pomarańczowej,
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Świąteczne gwiazdki

ETAP 1

Świąteczne gwiazdki
Składniki ciasta umieszczamy na stolnicy

CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wykonujemy w niej kopczyk, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Energicznie zagniatamy ciasto z przygotowanych składników.

ETAP 2

Świąteczne gwiazdki
Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka

Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy gwiazdki. W co drugim wyciętym ciastku wycinamy w środku mniejszą gwiazdkę.

ETAP 3

Świąteczne gwiazdki
Gdy ciasteczka stygną przygotowujemy czekoladę

Wycięte, surowe ciasteczka przekładamy na przygotowaną blaszkę. Wstawiamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy do lekkiego zrumienienia około 15 minut w 170°C.
Jak większość ciasteczek na maśle, tak i te są delikatne i łatwo je przypalić. Dość często należy kontrolować je w piekarniku, by nie wyjąc ich za późno:).
Upieczone pozostawimy do ostygnięcia. Następnie przekładamy je czekoladową masą.

ETAP 4

Świąteczne gwiazdki
Przygotowaną czekoladą sklejamy dokładnie ciasteczka

Czekoladę łamiemy ma mniejsze kawałki. Wraz z masłem i śmietanką umieszczamy w garnuszku. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, ciągle mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Przestudzoną i lekko tężejącą czekoladą sklejamy po dwa ciasteczka- ciastko całe z ciastkiem z wyciętą gwiazdką. Sklejone gwiazdki odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Między czasie przygotowujemy galaretkę.

ETAP 5

Świąteczne gwiazdki
W powstałe środki wlewamy tężejącą galaretkę

Wodę zagotowujemy. W przegotowanej rozpuszczamy galaretkę. Gotową pozostawiamy do ostygnięcia. Lekko tężejącą zalewamy środki (dziurki) ciastek. Deser ponownie odstawiamy, by galaretka zastygła.


Tagi:

świąteczne