Świąteczne pieczenie w rękawach

  • 1

Największą zaletą używania rękawów do pieczenia jest fakt, że do pieczenia nie trzeba używać żadnych tłuszczów, a ryby i mięsa się nie przypalają.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Świąteczne pieczenie w rękawach
Święta kojarzą się wielu z nas z miłymi rodzinnymi spotkaniami i pysznym jedzeniem. Aby jednak przesadnie nie przytyć przez święta, warto zaopatrzyć się w rękaw do pieczenia marki Stella pack. Dzięki niemu przygotowywane ryby i mięsa nie stracą soczystości i nie nasiąkną tłuszczem, przez to będą mniej kaloryczne i zdrowsze. Dla fanów słodszych przysmaków Stella Pack S.A. proponuje natomiast papier do pieczenia, który sprawi, że ciasta nie będą przywierać do blachy ani przypalać się.
Największą zaletą używania rękawów do pieczenia jest fakt, że do pieczenia nie trzeba używać żadnych tłuszczów, a ryby i mięsa się nie przypalają. Dodatkowo rękaw pozwala zatrzymać w pieczonych produktach witaminy i mikroelementy, kolor oraz zapach pieczonych produktów. Potrawy pieczone w rękawie są więc zdrowsze i mniej kaloryczne, a także smaczniejsze. Rękaw świetnie nadaje się też do pieczenia warzyw, które potem możemy wykorzystać w sałatkach czy rybie po grecku. Rękawy marki Stella pack wytrzymują wysokie temperatury - można ich używać w temperaturze nawet 200 stopni Celsjusza, zarówno w piekarniku jak i w kuchenkach mikrofalowych. Pieczone w rękawie mięso nie pryska, nie brudzi kuchenki, zaoszczędza też gotującemu skrobania zaschniętego tłuszczu z naczynia, w którym jest pieczone. Po świętach rękawy mogą być stosowane także do zamrażania produktów. 

Papier do pieczenia Stella pack natomiast pomoże przygotować ciasta bez konieczności natłuszczania foremek czy blach. Jest on dwustronnie powlekany silikonem, co zapobiega przywieraniu spodniej warstwy ciasta do papieru oraz kruszeniu się wypieków przy wyjmowaniu ich z formy. Dodatkowo ciasta nie nasiąkają tłuszczem. Dzięki wyściełaniu papierem formy, ciasto nie brudzi brytfanek, a przykrywając potrawy od góry, zabezpiecza wypieki przed nadmiernym zarumienieniem i wysychaniem. Poza ciastami papier do pieczenia marki Stella pack świetnie sprawdzi się także w przygotowaniu pizzy, pasztetów i frytek itp. Jest wytrzymały na wysokie temperatury - do 220 stopni Celsjusza i, co ważne, nie parzy. Może być używany wielokrotnie. W porównaniu ze standardowymi papierami brązowymi dostępnymi na rynku jest on o wiele bardziej przyjazny dla zdrowia i środowiska, gdyż jest bielony naturalnie tlenem, bez użycia środków chemicznych, jak ma to miejsce w przypadku papieru brązowego. 

Papier biały kosztuje ok. 6 zł za rolkę zapakowaną w praktyczny boks. Rękaw do pieczenia marki Stella pack dostępny jest w dwóch różnych rozmiarach. Dłuższy i węższy ma 4 m długości i 29 cm szerokości. Przeznaczony jest do pieczenia drobniejszych kawałków drobiu, mięsa, ryb, owoców i warzyw. Krótszy i szerszy rękaw (3 m długości i 36 cm szerokości) przeznaczony jest do pieczenia dużych partii mięsa, ryb, owoców i warzyw. Sugerowana cena detaliczna obu rękawów to ok. 7,5 zł.