Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Świąteczne pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 160
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wielkimi krokami zbliżają się do nas Święta. A jak Święta to pierniczki. Bo czy istnieje coś lepszego niż zapach korzennych przypraw unoszący się w powietrzu podczas wigilijnej kolacji?

Świąteczne pierniczki

Składniki:

Świąteczne pierniczki

 

  • po 3 szklanki mąki żytniej
  • i pszennej
  • 1/2 litra miodu
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • półtorej torebki przyprawy do pierników
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 jajka
  • żółtko

 

  • Z podanych składników wyjdzie około 160 pierniczków różnej wielkości.

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniczki
Piekarnik nagrzać do 180 st. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Jeśli miód jest skrystalizowany, należy go rozpuścić w rondelku, tak aby był płynny. Przelać miód do miski z mąką, dodać jajka, żółtko i sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach ciepłej wody. Ciasto wymieszać łyżką, następnie zagnieść. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Gotowe ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na grubość 0,5 cm i foremkami powycinać ciasteczka. Pierniczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając między nimi trochę miejsca (pierniczki trochę urosną). Piec 15-20 minut, tak by urosły i zrobiły się rumiane. Gotowe ostudzić na kratce.Pierniczki należy robić ze sporym wyprzedzeniem, ponieważ muszą po leżakować około 3 tygodni w szczelnym opakowaniu. Tuż przed świętami pierniczki lukrujemy lub polewamy płynną czekoladą.