wala1mam

wala1mam

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Świąteczne pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne, tradycyjne pierniczki świąteczne udekorowane lukrem. Bardzo proste w wykonaniu i smakują wszystkim domownikom !

Świąteczne pierniczki

Składniki:

Świąteczne pierniczki

Na ciasto

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 300 g miodu
  • 125 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 3 łyżki kakao

Na lukier

  • 1 jajko
  • ok. 180 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniczki
W garnku roztapiamy masło, następnie stopniowo dodajemy miód, aż do całkowitego połączenia składników. W misce mieszamy składniki suche: mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, kakao oraz przyprawę do piernika. Wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

Ciasto dzielimy na 2 części, bierzemy jedną z nich i wałkujemy na ok. 3-5 mm (zależy czy chcemy, aby nasze pierniczki były grube czy cienkie).

Jeśli posiadamy foremki co ciastek to używamy ich to nadania kształtów pierniczkom - ja robię to za pomocą noża i szklanki.

Pierniczki wstawiamy do piekarnika (na papierze do pieczenia) rozgrzanego do 180 stopni na 12-15 minut.

Lukier: Białko i cukier puder mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, bez grudek. Można dodawać cukier puder, jeśli uważamy, że lukier jest za mało gęsty.

Przyozdabiamy pierniczki lukrem za pomocą rękawa cukierniczego.