Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Świąteczne pierniczki Megg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Moje świąteczne pierniczki

Świąteczne pierniczki Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne pierniczki Megg

 

 

  • Lukier:
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniczki Megg
Na stolnicę wysypać mąkę, dodać cukier puder, sodę, przyprawę do piernika, kakao oraz jajko. Margarynę rozpuścić i gdy przestygnie dodać wraz z miodem do reszty składników i wyrabiać ciasto. Ciasto dość cienko rozwałkować i wycinać foremkami pierniczki o różnych kształtach. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez 10 min. Przygotować lukier, cukier puder wymieszać z mlekiem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Wystudzone pierniczki lukrować i dowolnie dekorować. Pierniczki są dość twarde więc najlepiej upiec je kilka tygodni przed świętami aby zmiękły. Przechowywać je w szczelnych pojemniczkach.
Świąteczne pierniczki Megg
Świąteczne pierniczki Megg
Świąteczne pierniczki Megg
Świąteczne pierniczki Megg