mikasia

mikasia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

świąteczne pierniki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

na święta, na choinkę jako ozdoba lub do kawy aromatyczne pierniczki

świąteczne pierniki

Składniki:

świąteczne pierniki

 

  • 2 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 2 łyżki ciemnego karmelu
  • 2 duże jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 10 dag masła
  • łyżeczka czystego smalcu
  • łyżeczka aromatu pomarańczowego
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • łyżeczka rozdrobnionych w moździerzu goździków

 

Sposób przygotowania:

świąteczne pierniki
Przygotować karmel- mocno zrumienić cukier w rondelku, na koniec dodać 3 łyżki wody, aż całkowicie się rozpuści. Odstawić do ochłodzenia. W osobnym naczyniu ubić jajka z cukrem pudrem. Oba rodzaje mąki wraz z przyprawami przesiać do miski. W moździerzu rozetrzeć goździki.Do miski z mąką wsypać cynamon i goździki, wlać miód, karmel i spienione jajka. Składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać miękkie masło i smalec. W łyżce letniej wody rozpuścić sodę oczyszczoną, następnie dodać je do miski z masą. Jednolite ciasto wyłożyć na stolnicę i wyrobić je. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą część dokładnie rozwałkować podsypując ciasto mąką. Wykrawać pierniczki. Układać je na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 120 stopni. Piec do zrumienienia.