SUPERPRZEPIS

Świąteczne pierniki

  • 7
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Świąteczne pierniki Więcej zdjęć (5)

Takie pierniczki są miękkie i pyszne, trzeba je jednak dobrze schować, aby bezpieczne w całości doczekały Świąt!

Składniki:

Świąteczne pierniki

 

  • 1,25 kg mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 120 ml oleju
  • 3 całe jajka i 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 120 ml kwaśnej i gęstej śmietany
  • Szklanka miodu ( u mnie wielokwiatowy)
  • ½ szklanki cukru na karmel
  • szklanka gorącej wody
  • 2 łyżeczki sody + 2 łyżeczki pr. do pieczenia
  • 2 opakowania przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierniki
Cukier ( ½ szklanki) rozpuszczam stale mieszając aż się skarmelizuje.Odstawiam i wlewam powoli szklankę gorącej wody, mieszam aby się ładnie połączyło, w razie potrzeby można delikatnie podgrzać. Następnie dokładam miód i mieszam.



Jajka i żółtka miksuję z 2 łyżkami cukru . Masło rozpuszczam i odstawiam do ostudzenia.



Mąkę przesiewam do miski, dodaję sodę i proszek do pieczenia, mieszam. Wlewam ostudzone masło, olej, ubite jajka i miód. Wyrabiam ciasto, nakrywam folią i odstawiam na 24 h w zimne miejsce.



Na drugi dzień ciasto dzielę , i wałkuję, teraz wystarczy wykrawaćpierniczki dowolnymi foremkami. Wycięte układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 10 minut w 160 st. C termo obieg.



Po upieczeniu studzą się . Można je od razu dekorować, są miękkie. Ja piekę je wcześniej i dekoruję tydzień przed Świętami. Przechowuję w metalowych puszkach. Zachowują świeżość i są mięciutkie;)
Świąteczne pierniki
Cukier ( ½ szklanki) rozpuszczam stale mieszając aż się skarmelizuje. Odstawiam i wlewam powoli szklankę gorącej wody
Świąteczne pierniki
Wyrabiam ciasto, nakrywam folią i odstawiam na 24 h w zimne miejsce. Na drugi dzień ciasto dzielę , i wałkuję, teraz wystarczy wykrawać pierniczki dowolnymi foremkami.
Świąteczne pierniki
Wycięte układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 10 minut w 160 st. C termo obieg. Po upieczeniu studzą się .
Świąteczne pierniki
Ja piekę je wcześniej i dekoruję tydzień przed Świętami. Przechowuję w metalowych puszkach. Zachowują świeżość i są mięciutkie