Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3140]

Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Herbaciane pierożki z grzybami i kaszą jaglaną to alternatywa dla popularnych pierogów. Z zieloną herbatą matcha mają piękny kolor i pysznie smakują.

Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami
Suszone grzyby dokładnie umyć, namoczyć w wodzie na 2-3 godziny, następnie ugotować. Pół szklanki kaszy jaglanej wypłukać w zimnej a następnie gorącej wodzie, wsypać do 1 szklanki osolonego wrzątku i gotować około 15 minut.

Na rozgrzanym oleju podsmażyć posiekany por, dodać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki i smażyć do odparowania. Ugotowane grzyby wyjąć z wywaru, drobno posiekać( wywar wykorzystać do przygotowania zupy).

Grzyby i ugotowaną kaszę połączyć z pieczarkami, dodać łyżkę bułki tartej, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, przesmażyć przez kilka minut, ostudzić.

Mąkę wymieszać z odrobiną soli, proszkiem do pieczenia i zieloną herbatą matcha. Masło rozpuścić w gorącej ( nie wrzącej ) wodzie, stopniowo wlewając mieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i pozostawić na pół godziny żeby odpoczęło.

Następnie ciasto rozwałkować, wycinać foremką, włożyć porcje farszu i dokładnie zlepić.

Stopniowo wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię wody.

Wyjmować łyżką cedzakową, włożyć na talerze, okrasić podsmażoną na maśle cebulką. 
Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami
Mąkę wymieszać ze szczyptą soli, herbatą i proszkiem do pieczenia.
Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami
Zagnieść ciasto dodając wodę z rozpuszczonym masłem.
Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami
Z pieczarek, grzybów, pora i kaszy przygotować nadzienie.
Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami
Ciasto rozwałkować, wykrawać pierożki, nałożyć nadzienie.
Świąteczne pierożki z kaszą jaglaną i grzybami
Dokładnie zlepić, ułożyć na ścierce, ugotować.