2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Świąteczne poduszki drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

To danie zawsze gości u mnie podczas wigilijnej wieczerzy,miła odmiana zwykłych drożdżowych pasztecików z kapuścianym farszem,podaję do filiżanki czerwonego barszczu,pycha!

Świąteczne poduszki drożdżowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczne poduszki drożdżowe

 

  • Ciasto drożdżowe:
  • 35 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne poduszki drożdżowe
Ciasto: Mąkę przesiać do miski,wymieszać z solą i jajkiem, w ciepłej wodzie rozpuścić cukier i dodać pokruszone drożdże,zamieszać,odstawić na 5 minut,po czym wymieszać z mąką i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Przygotować nadzienie: Cebulę obrać posiekać drobno zeszklić na oleju,dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię i paprykę,poddusić aż wszytko będzie miękkie,doprawić farsz do smaku solą i pieprzem,wystudzić. Wyrośnięte ciasto,podsypać mąką,rozwałkować,wycinać krążki o śr 10-15 cm,nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi.Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,posmarować lekko roztrzepanym białkiem jaja posypać drobno startym serem żółtym oraz makiem,odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.Piec w nagrzanym do 180*c piekarniku około 20 minut.Podawać na ciepło lub zimno z barszczem czerwonym.
Świąteczne poduszki drożdżowe
z podanych składników przygotowujemy ciasto drożdżowe
Świąteczne poduszki drożdżowe
cebulę z cukinią i paparyką dusimy na oliwie
Świąteczne poduszki drożdżowe
ciasto drożdżowe wałkujemy nadziewamy farszem
Świąteczne poduszki drożdżowe
poduszeczki posypujemy makiem i startym serem pieczemy