aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 479]

Świąteczne postaci

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Od słodkości czyli ciasteczka po miłokaja z chleba i dodatków sera białego, a także bałwanek z jajek, coś pysznego i ładnego!

Świąteczne postaci

Składniki:

Świąteczne postaci

 

Sposób przygotowania:

Świąteczne postaci
Mikołaj:

Z chleba wycinamy postać Mikołaja, smarujemy go masłem. Z sera białego wymieszanego ze śmietaną i dodatkiem soli do smaku robimy: pompon czapki, futerko przy czapce, brodę, futro przy ręawach i przez środek płaszczyka, a także jego dół. Czapkę, rękawiczki i buty robimy z pomidora. Z papryki formujemy usta, nos i cały płaszcz. Oczy robimy z pieprzu.

Bałwan:

Jajak gotujemy na twardo, obieramy i łaczymy wykałaczkami na kszatałt bałwanka. Kapelusz robimy z dwóch plastrów ogórka korniszona, a szalik z papyrki. Oczy i guziki to pieprz, a miaotła z szczypiorka.

Choinka:

Dowolne ciasteczko o kształcie choinki dekorujemy kolorową posypką, bombki rysujemy piskami cukrowymi, a łańcuch polewą czekoladową. Na szyczycie gwiazdy dajemy gwiazdkę cukrową.

Tagi:

świąteczne