dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Świąteczne razowe galette z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Galette to rustykalny rodzaj płaskiej tarty do której nie potrzebujemy formy. Ciasto rozwałkowujemy, faszerujemy nadzieniem a brzegi zawijamy do środka

Świąteczne razowe galette z grzybami

Składniki:

Świąteczne razowe galette z grzybami

ciasto

farsz

  • 1 duży por
  • łyzka masła
  • pół pęczka natki
  • pół pęczka kopru
  • sól
  • pieprz
  • 2 cebule
  • pół kg grzybów leśnych
  • 2 łyzki oleju
  • łyżeczka susz tymianku
  • sól
  • pieprz
  • 200g gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
  • do obłożenia pół pęczka pietruszki lub rukoli i papryka czerwona lub zółta

Sposób przygotowania:

Świąteczne razowe galette z grzybami
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe suche składniki i oliwę. Powoli dolewamy wody i zagniatamy zwarte, elastyczne ciasto. Owijamy je w folię i odkładamy do leżakowania. Cebulę siekamy drobno i szklimy na oleju.

Grzyby oczyszczamy, kroimy w kawałki, dodajemy do cebuli, dodajemy przyprawy i przesmażamy wszystko ok 10 min. Na drugiej patelni siekamy i dusimy pora na maśle, dodajemy do niego posiekany koper i pietruszkę.

Ciasto rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nadając mu kształ koła. Na środek ciasta wykładamy pora, na nim rozsmarowujemy jogurt grecki. Teraz warstwa grzybów, oprószamy wszystko pieprzem i tymiankiem, zawijamy brzegi tarty do środka.

Pieczemy 40 min w 180st. Kiedy galette wystygnie posypujemy je natka pietruszki i plasterkami papryki, kroimy w trójkąty

Tagi:

świąteczne