Strona główna Świąteczny bigos

Świąteczny bigos

zbysiowa

Platynowy Ekspert
Przepisy: 555
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 2
Świąteczny bigos
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszny, aromatyczny bigos, z dużą ilością suszonych grzybów gotuję go na każde święta. Podsmażone mięsa dodaję do kiszonej kapusty, dodaję grzyby, śliwki, przyprawy, czosnek, koncentrat i wino, gotuję powoli często mieszając.


trudność: średnie
czas:

Świąteczny bigos - SKŁADNIKI:

  • Około kg kiszonej kapusty
  • Około 60 dag mięsa ( łopatka, schab, karczek, boczek)
  • Kiełbasa 30 dag ( jałowcowa, toruńska..)
  • Grzyby suszone wg gustu (szklanka)
  • 2 garście suszonych śliwek ( u mnie kalifornijskie)
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 10 -12 ziarenek pieprzu czarnego
  • Łyżka przyprawy z estragonem
  • 5 ząbków czosnku
  • Pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • szklanka półsłodkiego czerwonego wina

Świąteczny bigos - PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej namaczam grzyby.

Mięsa myję, osuszam, kroję w większą kostkę i obsmażam na smalcu. Tak samo postępuję z kiełbasą. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Kapustę kroję , część wykładam do wolnowaru, dodaję część mięsa, część namoczonych grzybów , parę śliwek , część przypraw, i tak układam warstwami do końca. Na koniec wlewam wino wymieszane z koncentratem pomidorowym. Włączam wolnowar i gotuję 6 godzin.

Bez wolnowaru bigos gotuję podobnie. Podsmażone mięsa dodaję do kiszonej kapusty, dodaję grzyby, śliwki, przyprawy, czosnek, koncentrat i wino, gotuję powoli często mieszając.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny bigos  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Szybki bigos wieprzowy Bigos z grzybami Smażone kiełbaski na słodkim bigosie
Tradycyjny bigos Bigos na bogato z leśnymi grzybami Bigos Rzeźnicki
Tradycyjny bigos Bigos z kiszonej kapusty Bigos tradycyjny wg Kasi
Bigos Babci Wandy Staropolski bigos       Bigos z kiszonej kapusty z suszonymi grzybami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane