Strona główna Świąteczny bigos

Świąteczny bigos

zbysiowa - Przepis na: Świąteczny bigos offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 486
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 2 Strzałka
Świąteczny bigos
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszny, aromatyczny bigos, z dużą ilością suszonych grzybów gotuję go na każde święta. Podsmażone mięsa dodaję do kiszonej kapusty, dodaję grzyby, śliwki, przyprawy, czosnek, koncentrat i wino, gotuję powoli często mieszając.


trudność: średne
czas:

Świąteczny bigos - SKŁADNIKI:

  • Około kg kiszonej kapusty
  • Około 60 dag mięsa ( łopatka, schab, karczek, boczek)
  • Kiełbasa 30 dag ( jałowcowa, toruńska..)
  • Grzyby suszone wg gustu (szklanka)
  • 2 garście suszonych śliwek ( u mnie kalifornijskie)
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 10 -12 ziarenek pieprzu czarnego
  • Łyżka przyprawy z estragonem
  • 5 ząbków czosnku
  • Pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • szklanka półsłodkiego czerwonego wina

Świąteczny bigos - PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej namaczam grzyby.

Mięsa myję, osuszam, kroję w większą kostkę i obsmażam na smalcu. Tak samo postępuję z kiełbasą. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Kapustę kroję , część wykładam do wolnowaru, dodaję część mięsa, część namoczonych grzybów , parę śliwek , część przypraw, i tak układam warstwami do końca. Na koniec wlewam wino wymieszane z koncentratem pomidorowym. Włączam wolnowar i gotuję 6 godzin.

Bez wolnowaru bigos gotuję podobnie. Podsmażone mięsa dodaję do kiszonej kapusty, dodaję grzyby, śliwki, przyprawy, czosnek, koncentrat i wino, gotuję powoli często mieszając.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny bigos  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos z pulpetami Bigos z prawdziwkami Bigos z kapusty pekińskiej
Kapuściany kociołek Zupa warzywna z pomidorami Bigos wieloskładnikowy
Kapusta duszona z pomidorami Leczo z cukinii z fasolka szparagową Bigosik na lato
Bigos z białej kapusty i świeżych pomidorów Bigosik z młodych warzyw Bigos z cukinii i pomidorów

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane