Strona główna Świąteczny bigos

Świąteczny bigos

zbysiowa offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 500
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 2
Świąteczny bigos
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Pyszny, aromatyczny bigos, z dużą ilością suszonych grzybów gotuję go na każde święta. Podsmażone mięsa dodaję do kiszonej kapusty, dodaję grzyby, śliwki, przyprawy, czosnek, koncentrat i wino, gotuję powoli często mieszając.


trudność: średne
czas:

Świąteczny bigos - SKŁADNIKI:

  • Około kg kiszonej kapusty
  • Około 60 dag mięsa ( łopatka, schab, karczek, boczek)
  • Kiełbasa 30 dag ( jałowcowa, toruńska..)
  • Grzyby suszone wg gustu (szklanka)
  • 2 garście suszonych śliwek ( u mnie kalifornijskie)
  • 3 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 10 -12 ziarenek pieprzu czarnego
  • Łyżka przyprawy z estragonem
  • 5 ząbków czosnku
  • Pół słoiczka koncentratu pomidorowego
  • szklanka półsłodkiego czerwonego wina

Świąteczny bigos - PRZYGOTOWANIE:

Dzień wcześniej namaczam grzyby.

Mięsa myję, osuszam, kroję w większą kostkę i obsmażam na smalcu. Tak samo postępuję z kiełbasą. Czosnek obieram i kroję w plasterki. Kapustę kroję , część wykładam do wolnowaru, dodaję część mięsa, część namoczonych grzybów , parę śliwek , część przypraw, i tak układam warstwami do końca. Na koniec wlewam wino wymieszane z koncentratem pomidorowym. Włączam wolnowar i gotuję 6 godzin.

Bez wolnowaru bigos gotuję podobnie. Podsmażone mięsa dodaję do kiszonej kapusty, dodaję grzyby, śliwki, przyprawy, czosnek, koncentrat i wino, gotuję powoli często mieszając.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Świąteczny bigos  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Bigosy
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i jałowcem Bigos z powidłami śliwkowymi Bigos z boczniakami
Bigos z kapusty kiszonej z boczkiem i kiełbasą Bigos staropolski Bigos staropolski Eli
Kapusta Eli z dynią Bigos z białej kapusty Bigos cygański z podgrzybkami
Bigos ze słodkiej kapusty Staropolski bigos Bigos z klopsikami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane