patunia87

patunia87

Złoty Ekspert
[Przepisów: 803]

Świąteczny bigos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki i bardzo dobry bigos z kiszonej kapusty ze słoika. Pyszna idealna na Święta. Z wędzoną śliwką smakuje idealnie.

Świąteczny bigos Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny bigos

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny bigos
Kapustę kiszoną drobno siekam. Następnie wrzucam do garnka i zalewam wodą tak by kapusta była zakryta. Następnie gotuję ok 1 godziny.

Po tym czasie odcedzam kapustę a następnie zalewam 1 szklanką zimnej wody. Mięso krobmo kroję na patelni smażę a następnie dodaję do kapusty.

Kiełbasę kroję w plastry i smażę. Również dodaję do kapusty. Śliwki kroję na pół i dodaję do kapusty. Całość doprawiam i dodaję liść laurowy, ziarna jałowca, ziele angielskie oraz cała torebkę przyprawy do bigosu. Duszę ok godziny co jakiś czas mieszając.

Pozostawiam do osiągnięcia. Wkładam do lodówki. Na drugi dzień kapustę podgrzewam i zostawiam do wystygnięcia. Kapusta jest lepsza odgrzewana ale juz drugiego dnia jest pyszna i można ją śmiało jeść. Smacznego. 
Świąteczny bigos
Kapustę kiszoną gotuję ok 1 godziny. Dodaję przyprawy.
Świąteczny bigos
Kapustę odcedzam z wody następnie zalewam 1 szklanką zimnej wody dodaję śliwki.
Świąteczny bigos
Mięso drobno kroję i smażę na oleju na rumiano.
Świąteczny bigos
Do kapusty dodaję kiełbasę oraz przyprawy.