Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Świąteczny cynamonek z pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Nic tak nie przenosi w magiczny okres Świąt Bożego Narodzenia jak zapach pomarańczy i cynamonu. I tego duetu nie może zabraknąć podczas świąt- stąd ciasto cynamonowe z pomarańczami.

Świąteczny cynamonek z pomarańczami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczny cynamonek z pomarańczami

Ciasto

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao

Masa cynamonowa

  • 0,5 kg zmielonego białego sera (może być w wiaderku)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżeczki cynamonu

Galaretka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Świąteczny cynamonek z pomarańczami

Ciasto

Zmieszać ze sobą: przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, a następnie dodać cukier puder i po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.

Na końcu dodać składniki suche i wyrobić ciasto rękami. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 min.

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 15 min. Wystudzić.

Masa cynamonowa

Jajko i żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać kolejno: porcjami zmielony biały ser, mleko, olej oraz proszek budyniowy, cynamon i proszek do pieczenia. Cały czas miksować.

Masę wylać na podpieczony spód. Ciasto piec przez 60 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni. Wystudzić

Galaretka pomarańczowa

Jedną pomarańcze sparzyć wrzątkiem i zetrzeć z niej skórkę. Pozostałe obrać. Z wszystkich pomarańczy usunąć skórki i błonki, zostawiając sam miąższ.

Do miąższu dodać startą skórkę z pomarańczy, cukier i wodę. Zagotować. Żelatynę zalać małą ilością wody by spęczniała, a następnie rozpuścić ją w zagotowanym soku pomarańczowym. Wystudzić.

Lekko tężejącą galaretkę wylać na zimną masę cynamonową. Wstawić do lodówki.

Świąteczny cynamonek z pomarańczami
Świąteczny cynamonek z pomarańczami w całości