jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Świąteczny deser makowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Połączenie maku, bitej śmietany i wiśni z nalewki z korzennymi ciastkami - to jest to co lubię !

Świąteczny deser makowy

Składniki:

Świąteczny deser makowy

 

  • ok. 500 ml bitej śmietany
  • ok. 500 ml masy makowej
  • 4 ciasteczka korzenne (kruche)
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  • wiśnie z nalewki
  • kakao rozpuszczalne do posypania

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny deser makowy
Masę makową możemy przygotować wcześniej. Zmielony mak gotujemy na mleku z dodatkiem miodu. Chłodzimy go przed przygotowaniem deseru. W salaterkach układamy warstwami masę makową posypaną orzechami, pokruszone ciastka korzenna, bitą śmietanę i wiśnie odsączone z nalewki. Tak postępujemy , aż do wyczerpania wszystkich składników.
Ja ułożyłam po dwie warstwy z każdego składnika. Górę posypujemy kakao rozpuszczalnym.

Tagi:

ciasteczka